Index Vakbarát Hírportál

Egy ember meghalt a kedd hajnali budapesti lakástűzben

2023. január 3., kedd 09:14

Teljes terjedelmében égett egy könnyűszerkezetes épület, és tűz ütött ki a mellette álló családi házban kedd hajnalban Budapest XV. kerületében, a Kolozsvár utcában – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A tűzoltók kihozták a bent rekedt lakókat, egy ember azonban meghalt.

Kedden, hajnali fél háromkor érkezett a bejelentés a katasztrófavédelem ügyeletére, hogy kigyulladt egy családi ház Budapesten, a XV. kerületben. A Kolozsvári utcában lévő ház egyik könnyűszerkezetes melléképületében keletkezett a tűz, innen terjedt át a mellette lévő családi házra – közölte az OKF.

A melléképület korábban fegyverboltként működött, ezért a tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre. 48 tűzoltó összesen 14 járművel végezte az oltást. A házból öten kimenekültek, a sűrű füstben a tűzoltók az ablakot betörve hatoltak az épületbe, hogy kimentsenek egy még bent rekedt embert, azonban az életét már nem lehetett megmenteni.

A száz négyzetméteren pusztító lángokat másfél óra alatt fékezték meg a tűzoltók.

A korábban fegyverboltként működő melléképületben már nem voltak fegyverek, lakásnak volt berendezve. A családi ház és a melléképület is lakhatatlanná vált, az ott élőket rokonok fogadták be. A tűz keletkezési okát tűzvizsgálati eljárás fogja feltárni.

A tragédiák megelőzése érdekében a katasztrófavédelem szerint érdemes otthonra füstérzékelőt venni. A statisztikák szerint nemcsak haláleset nem következett be, hanem füstmérgezést sem szenvedett senki azokban az épületekben, ahol volt füstérzékelő.

Rovatok