Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin is ott lesz XVI. Benedek emeritus pápa gyászmiséjén

2023. január 3., kedd 08:25

Novák Katalin köztársasági elnök csütörtök reggel Vatikánvárosba utazik, hogy lerója kegyeletét XVI. Benedek nyugalmazott pápa gyászmiséjén – tájékoztatott erről a Sándor-palota Kommunikációs Igazgatósága.

A 95 éves korában elhunyt emeritus pápát a Szent Péter-bazilika kriptájában helyezik örök nyugalomra, előtte gyászmise lesz. A magyar delegáció tagja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is – közölte a Sándor-palota az MTI-vel.

Hétfőn XVI. Benedek emeritus pápa holtteste bíborvörös párnákon nyugodott, a Szent Péter-bazilikában feküdt, miközben tízezrek álltak sorba, hogy tisztelegjenek a nyugalmazott pápa előtt, aki egy évtizeddel ezelőtt megdöbbentette a világot nyugdíjba vonulásával. 

Az óév utolsó napján, szombat reggel 95 évesen meghalt emeritus pápa ravatalát hétfőn 9 órakor nyitották meg. A háromnapos megtekintés első napjának előestéjén olasz biztonsági tisztviselők azt mondták, hogy legalább 25-30 ezer ember jön el hétfőn. Az első nap végére azonban mintegy 65 ezren mentek el a síremlék mellett – közölte a Vatikán.

XVI. Benedek testét a püspök csúcsos fejfedőjével és vörös köpenyével öltöztették fel. A nyilvános megtekintést hétfőn 10 órára, kedden és szerdán pedig 12 órára tűzték ki a csütörtök reggeli temetés előtt, amelyet Ferenc pápa vezet a Szent Péter téren. A kiszivárgott hírek szerint XVI. Benedek pápa utolsó szavai: Uram, szeretlek! volt.

(Borítókép: XVI. Benedek pápa ravatala a Vatikánban. Fotó: Ciro De Luca / Reuters)

Rovatok