Index Vakbarát Hírportál

Századvég: Növekszik az atomenergia társadalmi támogatottsága Európában

2023. január 4., szerda 10:58

Az energiaválság hatására jelentős mértékben csökkent a nukleáris technológiát elutasítók aránya az Európai Unióban. Míg 2021 őszén az európai polgárok 26 százaléka ellenezte az atomenergia felhasználását, 2022 őszére ez az arány 15 százalékra mérséklődött – derül ki a Századvég Alapítvány Európa Projekt kutatásából.

Az MTI-vel tudatott közlemény szerint az elmúlt egy évben jelentős mértékben felgyorsult az európai közvélemény elmozdulása a nukleáris energia támogatásának irányába.

A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy

– olvasható az elemzésben, mely kitér arra, hogy az energiaválság a gyakorlatban is megmutatta, hogy Európának szüksége van atomerőművekre, „mert azok megbízható, olcsó és alacsony károsanyag-kibocsátású energiát” képesek biztosítani a súlyos kapacitáshiánnyal küzdő kontinensen.

A korábbi ellenzők is megenyhültek

Kiemelték, hogy mindezek ellenére az uniós tagállamokban továbbra is nagy eltérések figyelhetők meg a nukleáris energia támogatottságában, azonban a különbségek – az atomenergiát elutasító tagállamokban zajló drasztikus átalakulással – folyamatosan csökkennek: Ausztriában 57-ről 47 százalékra, Cipruson 41-ről 37 százalékra, Görögországban 45-ről 30 százalékra, Portugáliában pedig 46-ról 29 százalékra.

A Századvég szerint a leginkább tanulságos Németország példája, ahol – az évtizedes atomellenes politikai kampány ellenére – hat év alatt kevesebb mint harmadára csökkent a nukleáris technológiát elutasítók aránya, így mára a lakosság mindössze ötöde képviseli a korábban többségi álláspontot.

„Összességében kijelenthető, hogy a 2022-es adatfelvétel eredményei – mind a 2016-os, mind a 2021-es kutatáshoz viszonyítva – valamennyi tagállamban az atomenergia támogatottságának növekedését mutatták” – írták.

Rovatok