Index Vakbarát Hírportál

Bakondi György: Több mint 700 illegális bevándorlót fognak el naponta a magyar határon

2023. január 4., szerda 13:17

Folyamatosan nő a határsértők száma, 2022-ben 269 254 migránst fogtak el a hatóságok, ez napi átlagban 738 embert jelent – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán Budapesten újságírók előtt egy háttérbeszélgetésen.

Bakondi György a növekedést érzékeltetve elmondta, hogy 2021-ben 122 239 határsértőt fogtak el, ami napi átlagban 335 embert jelentett. Emellett embercsempészés miatt tavaly 1924 embert fogtak el az előző évi 1277-tel szemben, ami szintén jelentős növekedést mutat.

A magyar börtönökben már 2500 embercsempészt tartanak fogva, akik 73 országból érkeztek. Fogva tartásuk mintegy hárommilliárd forint többletköltséget jelent. 

A belbiztonsági főtanácsadó elmondta: a határőrizeti feladatokban mintegy 500 fegyveres biztonsági őr és 13 476 polgárőr is részt vett. Nőtt a külföldi erők létszáma is a szerb határszakaszon, Ausztria október 7-ig 52, azóta 70, Törökország 50, Csehország 237, Szlovákia pedig 39 rendőrrel segíti a munkát – adta hírül az MTI.

A határőrizeti feladatok ellátása 650 milliárd forintba került

Bakondi György jelezte: tavaly 706 magyar rendőr teljesített külföldön határőrizeti feladatokat, közülük 40-en Szerbiában, 349-en Észak-Macedóniában, 317-en pedig az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) kötelékében szolgáltak. A határőrizeti feladatok ellátása 2022-ben 650 milliárd forintba került, ennek 98,5 százalékát a magyar költségvetés fedezte – ismertette.

A belbiztonsági főtanácsadó hangsúlyozta: Magyarországon változatlanul permanensen növekszik a határsértők száma, az ország továbbra is a balkáni útvonal fő irányába esik. Az ideérkezőket jellemzően embercsempészek segítik, és nem rendelkeznek okmányokkal.

Bakondi György gyakorinak nevezte a migránsok és embercsempészek által elkövetett erőszakos cselekményeket, köztük a felfegyverkezve történő határsértést. Tipikussá vált a fiatal férfiak általi csoportos elkövetés, és nemzetközileg is veszélyes személyek jelentek meg a térségben – hívta fel a figyelmet. Rámutatott arra is, hogy az EU migrációs politikájában tavaly nem történt érdemi változás.

Mint arról az Index is beszámolt, Werner Kogler osztrák alkancellár december végén Magyarországot tette felelőssé azért, hogy az osztrák határon egyre nagyobb a migrációs nyomás. Szavai szerint a Délkelet-Európán keresztül történő illegális migráció miatt Magyarországot ki kellene rúgni Schengenből, mert a legtöbb regisztrálatlan átkelés Ausztriába onnan történik.

(Borítókép: Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója sajtó-háttérbeszélgetést tart az illegális bevándorlással kapcsolatos 2022. évi releváns adatokról a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2023. január 4-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok