Index Vakbarát Hírportál

Az ellenzéki polgármestereket bírálta a Momentum a rezsitámogatások miatt

2023. január 4., szerda 13:47

Az a polgármester, aki nem a lehető legtöbb támogatás megszerzésére törekszik, a saját választóit árulja el. Így vélekedik a Momentum Gyurcsány Ferenc pártjának fővárosi manőverezéséről.

Markáns álláspontot fogalmazott meg a Momentum az önkormányzatok energiakiadásainak állami támogatása kapcsán. Amint arról beszámoltunk, a főváros 23 kerülete közül négy DK-s, egy kvázi DK-s és egy független vezetésű kerület egyáltalán nem részesült a központi költségvetés támogató hozzájárulásából, mivel ezek a polgármesterek nem vállalták a személyes egyeztetést a tárgyalásra kijelölt Láng Zsolt kormánybiztossal.

A Momentum közössége elítéli azt a politikát, amiben egyes politikusok az embereknek járó támogatásokat azért áldozzák fel, hogy aztán a médiában játszhassák a mártírt. Ahogyan a kormány sem tehetne különbséget az állampolgárok között a városvezetőik politikája alapján, úgy egyetlen polgármester sem játszhat a helyiek életszínvonalával csak azért, hogy a saját kormányellenességét bizonygassa az ellenzéki keménymagnak.

A párt szerint a jelenlegi helyzetben épp saját kerületük lakóinak érdekében kötelességük a legjobbat és a legtöbbet kihoznia a mostani helyzetből.

Értelmezésük szerint ez azt jelenti, hogy a megélhetési válság kellős közepén a kicsinyes játszmák helyett a magyarok támogatása kell legyen a legfontosabb feladata minden településvezetőnek és önkormányzati képviselőnek. 

Ha az ellenzéki városvezetők dacból politizálnak, annak csak a magyarok látják a kárát.

A Momentum szerint az ellenzéki politikának ki kell szakadnia ebből a sehová sem vezető megfelelési kényszerből, mert az a politikus, az a polgármester, aki nem a lehető legtöbb támogatás megszerzésére törekszik, a saját választóit is elárulja. 

Megcsókolt kezek

Budapesten a Demokratikus Koalíció polgármesterei álltak bele leghatározottabban (retorikai szinten is) a sérelmi politizálásba. Kiss László, Óbuda polgármestere például az elmúlt évek tapasztalataival indokolta, hogy miért nem ment el az egyeztetésre. Azt írta, hogy bár részt vettek

Ezekre is tekintettel Kiss László úgy fogalmazott: „a kormányzat idén is uralkodói kegyként osztogatja a közpénzt, ezért nem lepte meg, hogy a III. kerület – több más kerülettel együtt – nem kapott még morzsákat sem a király asztaláról.” Az egyeztetésen részt vevőkről azt írta:

Vannak olyanok, akiknek megsimogatják a buksiját, másoknak meg virgácsot adnak. Őszintén meglep, hogy szép számmal vannak közülünk, aki bedőlnek ennek és megcsókolják a morzsákat dobáló kezet.

Pártjának hoppon maradt kerületei összesen 2 milliárd 357 ezer forintnál is több pénzt követelnek a kormánytól, mert szerintük az öt ki nem fizetett DK-s városrészt ekkora kár érte. Annak érdekében, hogy az elmaradt személyes egyeztetés ellenére is megkaphassák, pert indítanak a kormány ellen. 

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke közösségi oldalán legutóbb azt írta: az Orbán-rendszer keretei között az ellenzék jelenlegi áramlatai, mozgalmai, pártjai egyszerre együttműködésre és versengésre is kötelezettek, a legaktívabb párt vezetőjeként úgy látja:, teljesítményt kell felmutatniuk, „mert a tegnap nem belépő a holnapba”.

(Borítókép: Kiss László / Facebook)

Rovatok