Index Vakbarát Hírportál

„Bomba robban egy kecskeméti utcában” – fenyegetőzött egy férfi

2023. január 4., szerda 14:46 | aznap frissítve

A kecskeméti járőrök kedden elfogták azt a férfit, aki azzal fenyegetőzött, hogy bombarobbanás lesz a város egyik utcájában. A gyanúsított végül saját magát buktatta le.

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányságra kedden két gyanús telefonos bejelentés is érkezett. Először egy ismeretlen arról számolt be, hogy az egyik kecskeméti utcában bomba robban. A helyi rendőrök azonnal a helyszínre siettek, hogy intézkedjenek a személy- és vagyonbiztonság védelme érdekében.

Az első bejelentés után alig telt el három perc, amikor egy másik telefonszámról az előzőnél is furcsább hívás érkezett.

Egy férfi arról érdeklődött, hogy volt-e bombariadó az utcájában, ahol lakik.

A rendőrök figyelmesek voltak, hiszen a bejelentésről az eltelt rövid idő alatt magán a fenyegetőzőn kívül más nem szerezhetett tudomást, így egy újabb rendőri egység immár az utóbbi hívás kezdeményezőjéhez csöngetett be. A 46 éves helybéli férfit elfogták, majd átkutatták a lakását. Megtalálták azt a mobiltelefont is, amelyről a hívás érkezett – közölte a rendőrség.

A férfit közveszéllyel való fenyegetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. A jelenleg szabadlábon védekező gyanúsított egyelőre nem adott magyarázatot tettére.

Évente több ezer valótlan bejelentés érkezik

A rendőrség tájékoztatása szerint a segélyhívó számokra évente több ezer valótlan vagy indokolatlan bejelentés érkezik, amelyek túlterhelik a rendszert. A rendőrség, a mentők és a katasztrófavédelmi munkatársak a bejelentéseket minden esetben komolyan veszik. Akkor is, ha úgy tűnik, csupán gyermekcsínyről van szó, esetleg egy felnőtt otromba tréfájáról – az ezekre történő reagálás így veszélybe sodorhatja a valóban segítségre szorulók életét. A segélyhívó számok rendeltetéstől eltérő használata önmagában is jogsértő, hiszen szabálysértésnek minősül.

Azok a bejelentők, akik a köznyugalom megzavarására alkalmas, hamis bejelentést tesznek, esetleg azt a látszatot keltik, hogy valamilyen közveszéllyel járó esemény történik, minősített esetben akár ötéves szabadságvesztést is kaphatnak.

Rovatok