Index Vakbarát Hírportál

Rekordhosszú várólisták a hazai kórházakban, mutatjuk, mire várnak a legtöbben

2023. január 4., szerda 12:21

A végeláthatatlan várólisták már régóta problémát jelentenek a magyar egészségügyben, a koronavírus-járvány csak rontott a helyzeten. Közel egy éve már csak az adatok egy része elérhető a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) weboldalán, de az így is látszik, hogy a műtétre váró betegek száma is kimagasló.

Az Index korábban több cikket közölt a sokszor akár évekig elhúzódó kórházi várólistákról. Miután a koronavírus-járvány idején a beavatkozások egy jelentős részét elhalasztották, a várólisták csak még hosszabbra nyúltak, 2022 februárjától pedig a várakozási időre vonatkozó adatok le is kerültek a NEAK honlapjáról.

A várakozók száma ugyanakkor továbbra is elérhető, a Pénzcentrum pedig ezek alapján készített egy összesítést, mely alapján a korábbiakhoz képest most jelentősen több beteg vár többek között térd- és csípőprotézis-műtétre, sérvműtétre, szívkatéterezésre, epekőműtétre, mandula-, orrmandulaműtétre vagy prosztataműtétre.

A lap által vizsgált beavatkozások közül

A cikk szerint a kórházi várólisták növekedése évek óta megfigyelhető, és a pandémia hatása ebben megkérdőjelezhetetlen. A műtétek elhalasztása mellett ugyanis az is igaz, hogy míg az egyes járványhullámok idején a lakosság, ha csak tehette, nem fordult orvoshoz, nem járt szűrővizsgálatokra, az enyhülés után mindenki egyszerre kopogtatott a kórházak ajtaján, a felduzzadt várólisták is ezt a tendenciát támasztják alá.

(Borítókép: Christopher Furlong / Getty Images)

Rovatok