Index Vakbarát Hírportál

Jól jönnek az ukrán menekültek a magyar munkaerőpiacon

2023. január 5., csütörtök 16:12

A Migrációkutató Intézet szerint komoly gondot okoz az oktatás megszervezése nálunk az ukrán tanulók számára. A nyelvismeret hiánya és a gyakori áramkimaradások szinte lehetetlenné teszik a tanítást.

Az ukrán munkaerő meghatározó Magyarországon, leginkább az építőiparban és a mezőgazdaságban tudnak elhelyezkedni

– mondta az Indexnek Vargha Márk.

A Migrációkutató Intézet vezető elemzője szerint sok ukrán családfő már a háború előtt is munkát vállalt Magyarországon, ezért maradtak, és hozták ide családtagjaikat.

„Elképzelhető, hogy a menekültek jelenléte megoldást jelenthet bizonyos hiányszakmáknál, de a tapasztalat az, hogy leginkább segédmunkásként tudnak elhelyezkedni a magyar munkaerőpiacon” – tette hozzá az elemző, aki példaként említette a Debrecenben tartózkodó menekült férfiakat, akiknek több mint 90 százaléka dolgozik.

Budapesten és vidéken több kisebb-nagyobb egyházi, valamint civil szervezet működik, akik napi kapcsolatban állnak a menekültekkel. Ilyen az Ökumenikus Segélyszervezet és a debreceni székhelyű Dorkász Szolgálat Közhasznú Alapítvány. Mindkét szervezet munkatársainak ugyanazok a tapasztalatai: a lakhatás, az oktatás, valamint a pénzügyi támogatás jelenti a legégetőbb problémát.

Miskolc, Sopron és Kaposvár

Az Ökumenikus Segélyszervezet a nyáron – egy egységes rendszerbe integrálva szolgáltatásait – létrehozta az Ukrajnai Menekülteket Támogató Központot Budapesten. Ebből a központból irányítják országos tevékenységüket, és szervezik meg szolgáltatásaikat. „Nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is jelen van a szervezet. Leginkább azokban a városokban, ahol nagyobb számban találhatóak ukrán menekültek: például Miskolc, Sopron, Kaposvár, Szombathely vagy Debrecen” – számolt be a Migrációkutató Intézet munkatársa.

Komoly nehézséget okoz a 16 év alatti gyerekek oktatásának megszervezése.

„Mivel a menekültcsaládok az ország számos pontján telepedtek le, többnyire nincs elegendő ukrán diák egy-egy körzetben, hogy külön osztályt indíthassanak számukra” – mondta el Vargha Márk. A magyar és az angol nyelvismeret hiánya miatt a legtöbben az ukrán online oktatáshoz csatlakoznak. Itt sokszor problémát jelent, hogy Ukrajnában gyakoriak az áramkimaradások, amelyek lehetetlenné teszik a tanulást.

Ingyenes tömegközlekedés a menekülteknek

A magyar állam az Ukrajnából menekülteknek ingyenessé tette a tömegközlekedést és az egészségügyi ellátást. Emellett havonta minden felnőttnek 22 800 forint, a kiskorúaknak pedig 13 700 forint támogatást biztosít.

A menedékes státusszal rendelkezők körében végzett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 79 százaléka nyilatkozott a maradásról, 6 százalékuk a Magyarországon belüli költözésről, 3-3 százalékuk a hazatérésről, valamint egy másik országba történő költözésről.

A Frontex adatai szerint az orosz invázió kezdete óta több mint 1,2 millió ukrán állampolgár menekült Magyarországra, ebből 33 228 személy kapott menedékes státuszt. Az Ukrajnából menekülők túlnyomó többsége csupán tranzitországként tekint Magyarországra, elsősorban Németország, Csehország és Lengyelország a célállomás. A menekülthelyzet támogatására Magyarország 300 millió eurós anyagi támogatást kapott az Európai Uniótól.

(Borítókép: Az orosz–ukrán háború elől Ukrajnából menekülő emberek a záhonyi vasútállomáson 2022. március 7-én. Fotó: Christopher Furlong / Getty Images)

Rovatok