Index Vakbarát Hírportál

Tíz vármegyére is kiadták a figyelmeztetést

2023. január 5., csütörtök 06:20

Csütörtökön sokfelé indulhat esős, záporos idővel a nap, a változékonyság napközben több tájegységünkön is megmarad, többfelé alakulhat ki futó zápor, kisebb eső, majd délután északkeleten és északon több órára kisüthet a nap. Kezdetben a délnyugati, majd napközben és este már a nyugati-északnyugati szél lesz élénk, erős, de néhol egy-egy viharos széllökés sem kizárt. Hajnalban 2 és 8, napközben 8 és 15 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Csütörtökön gyenge hidegfronti hatás fog érvényesülni, reggel érdemes előkészíteni az esernyőt indulás előtt, mivel délelőtt négy fok körül alakul a hőmérséklet, és az ország nagy részén záporos, esős idő várható.

Délután is esőfelhők borítják az ország egyik felét, a Dunántúlon jellemzően esni fog az eső, míg az ország keleti felében felhős és részben napos idő várható, a napközbeni csúcshőmérséklet pedig 9 és 15 fok között alakul.

Több vármegyére is kiadták a figyelmeztetést

Az Országos Meteorológiai Szolgálat összesen tíz vármegyére adta ki a figyelmeztetést csütörtökre, a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer per órát. Ezek a vármegyék a következők:

Viharos szélre készülhetnek a fejfájósok

Csütörtök délután, a nap második felében az időjárás egyre naposabbra fordul: az ország nagy részén csökken a felhőzet, a Dunántúlon lehet csak elszórtan záporeső. A délnyugati szél közben nyugatira, északnyugatira fordul, számos területen erős, olykor viharos széllökésekhez vezethet.

A szelesebb tájakon az Időkép orvosmeteorológiai figyelmeztetése szerint tovább erősödhetnek a fejfájásos panaszok, valamint ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat. Nehéz nap vár a szívbetegekre és az idősekre, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést. 

A naposabb tájakon élők hangulata, közérzete javulhat, ugyanakkor a szeles időben romolhat hő- és komfortérzetünk. Réteges öltözet viselése ajánlott, viszont a szelesebb tájakon nagy lesz a megfázásveszély, az ott élőknek meleg öltözet viselése javallott.

Kezdetben a délnyugati, majd napközben és este már a nyugati-északnyugati szél lesz élénk, erős, néhol egy-egy viharos széllökés sem kizárt, így jelentősebb mértékben romolhat a járművek menetstabilitása.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

(Borítókép: Czerkl Gábor / Index)

Rovatok