Index Vakbarát Hírportál

Hogyan lőhette fejbe magát a 16 éves fiú?

2023. január 6., péntek 09:46 | kilenc hónapja frissítve

Könnyű beszerezni a gumilövedékes fegyvereket, de szigorú szabályok vonatkoznak rájuk.

Az elmúlt időszakban bejárta a sajtót a magát gumilövedékes pisztollyal fejbe lövő budapesti 16 éves fiú esete. A fiú állítólag az otthonában próbálgatta a fegyvert a barátja társaságában, amikor elsült. A rendőrség a pisztolyt lefoglalta, az eset körülményeit szakértők bevonásával vizsgálja.

Egy egész ország azt találgatja, tulajdonképpen mi az a gumilövedékes fegyver, és hogyan kerülhet egy tinédzser kezébe. Az sem mellékes kérdés, hogy lehetne megelőzni az ilyen baleseteket.

Kezd divatossá válni az önvédelmi fegyver

Hajós István, a Bastion Group ügyvezetője, robotika- és biztonsági szakértője szerint a jogi értelmezés alapján lőfegyvernek minősül a tűzfegyver, valamint az a légfegyver, amelyből 7,5 joulnál nagyobb csőtorkolati energiájú, szilárd anyagú lövedék lőhető ki. Az úgynevezett éles fegyverekhez hozzájutni még illegálisan is nagyon nehéz, legálisan pedig nagyon komoly szabályoknak kell megfelelni.

A gumilövedékes önvédelmi fegyver a gáz-riasztó fegyverek csoportjába tartozik. Ilyen pisztolyt majdnem mindenki vásárolhat, aki magyar állampolgár, betöltötte a 18. életévét, és nincsenek korlátozva ez irányú jogai.

Hivatalos fegyverboltokban lehet megvásárolni, és ezek a fegyverek biztonsági tanúsítvánnyal is rendelkeznek 

– mondja Hajós István.

A biztonsági szakértő az Indexnek elmondta: kezdenek Magyarországon divatossá válni az önvédelmi fegyverek. Pontos számot nem lehet tudni, de nagyságrendileg több tízezerre tehető azok száma, akik otthonukban tartanak önvédelmi fegyvereket. Általában olyan emberekről lehet szó, akik tarthatnak attól, hogy előbb vagy utóbb konfliktusba keveredhetnek. A gumilövedékes fegyverek ára egyáltalán nem volt megfizethetetlen, a piacon szétnézve találtunk olyat, amely 53 ezer forintba került, de olyat is, amiért több mint negyedmilliót kellett fizetni. 

Keserű Béla Attilától, a Keserű Művek Fegyvergyár ügyvezetőjétől megtudtuk, gumilövedékes, muzeális revolvert, 2023 január elsejétől is szabadon lehet vásárolni. A gumilövedék kilövésére alkalmas gázfegyverek a Keserű Művek jogvédett terméke.

Otthon lehet tűzre kész

A gumilövedékes fegyverek az utcán nem hordhatók éles állapotban, még fegyvertokban sem, azaz nem lehetnek övre erősítve és összeszerelt, betöltött, úgynevezett tűzkész állapotban. Csak szétszerelt állapotban szállíthatók, még az autóban is.

A biztonsági szakértő szerint azonban otthon önvédelmi céllal lehet tűzkész állapotban a fegyver, de gondoskodni kell róla, hogy illetéktelen – és főleg kiskorú! – személy ne férjen hozzá, ne tudja használni, hogy magában vagy másban akarva vagy akaratlanul kárt tegyen.

Ez a rész már a gondatlanság jogi körét boncolgatja

– fogalmaz Hajós István.

Hozzátette: ha az alapszabályokat betartjuk, akkor a balesetek elkerülhetők. Lőfegyvert mindig üres tárral nézegessünk, ellenőrizzük a forgótárat, hagyományos tárak esetén pedig a lőfegyver csövét is, hiszen abban is lehet lőszer. 

Fegyvert soha nem fogunk másik emberre és magunkra sem, még üresnek vélt tárral sem! mindig a föld irányában tartjuk, és az ujjunkat nem helyezzük az elsütőbillentyűre.

Hajós István hozzáteszi: kivételt képeznek azok az esetek, amikor jogos önvédelemből tartunk másokra fegyvert.

Mint mondja, ezeket a gumilövedékes fegyvereket úgy készítik el, hogy elvileg emberi élet kioltására nem alkalmasak, de távolságtól függően súlyos, akár maradandó károsodást is okozhatnak. Az esetek nagyon kis százalékában képzelhető el az, hogy olyan közelről, olyan szögben és olyan lágy részeket találhat el a lövedék, hogy az halálhoz vezet.

Azt gondolom, ha ezeket a szabályokat betartották volna, akkor nem történhetett volna meg egy ilyen szörnyű baleset. Elképzelni sem tudom, miért tehette a saját fejéhez a fiatalember a fegyvert

– mondja a biztonsági szakértő.

Tanfolyamra lenne szükség

Hajós István szerint valószínűleg a 16 éves fiúval történt baleset is megelőzhető lett volna, ha még szigorúbb feltételekhez kötnék a gumilövedékes fegyverek tartását.

A fegyvervásárlást egy alaptanfolyam elvégzéséhez kötném. Nem kell itt nagy dolgokra gondolni, egy nap alatt egy lőtéren egy szakoktató meg tudná tanítani az alapvető biztonsági előírásokat, ami jelentősen csökkenthetné a balesetek számát

– emelte ki Hajós István.

(Borítókép: Koczka Máté)

Rovatok