Index Vakbarát Hírportál

Vállalják a következményeket: 29 tanár kezd polgári engedetlenségbe egy iskolában

2023. január 7., szombat 15:32

Az egyik szentgotthárdi általános iskola tantestületének 29 tagja döntött úgy, hogy hétfőtől a polgári engedetlenség eszközével fognak élni, hogy felhívják a figyelmet a magyar oktatási rendszer „tarthatatlan állapotára”.

„A Szentgotthárdi Arany János Általános Iskola tantestületének 29 tagja döntött úgy, hogy a polgári engedetlenség eszközével kénytelen élni, hogy felhívja a figyelmet a magyar oktatási rendszer tarthatatlan állapotára” – olvasható a szülőknek címzett levélben, amit kollégái nevében Bartakovics Andrea jegyez.

Az akciót január 9-től határozatlan ideig fenntartják. A nyugat.hu által megszerzett levélben hangsúlyozzák: a figyelemfelkeltő polgári engedetlenségben való részvételről nem tantestületként, hanem egyénenként, jogtudatos állampolgárként döntöttek.

Tettünk ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk. Akciónk sem az iskolánk vezetősége, sem az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület ellen nem irányul. A közoktatás mai helyzete, a pedagógus-utánpótlás elapadása, a pedagógusok elkeserítően és méltatlanul alacsony bérezése, a szakmai párbeszéd teljes hiánya, tehát a bizalom hiánya egyre nehezebb helyzetbe hoz minket. A gyermekeket korszerűtlen, módszertani és ténybeli hibákkal tűzdelt tankönyvekből vagyunk kénytelenek tanítani.

A részt vevő pedagógusok abban hisznek, hogy széles szakmai, társadalmi összefogással és szolidaritással létrejöhet a diskurzus, „az iskolák szabadsága visszaszerezhető, a tanári hivatás presztízse megmenthető, és európai szintűre emelhető, így elsősorban tanítványaink és a következő generációk érdekeit szem előtt tartva cselekszünk. Kötelességünknek érezzük, hogy kiállásunkkal is felhívjuk a figyelmet Alaptörvénybe foglalt jogainkra, valamint az oktatás kiemelt fontosságára”.

2022-ben több oktatásügyi sztrájk és demonstráció is volt, ezeket, valamint a kormány pedagógusbér-emelési terveit év végi cikkünkben foglaltuk össze. Arról, hogy 2023-ban mi várható, itt írtunk.

Rovatok