Index Vakbarát Hírportál

Ez lesz 2023 első igazi politikai erőfelmérője Magyarországon

2023. január 7., szombat 16:03

Az év első hétvégéjén rögtön beindul az időközi választási szezon, január 15-én pedig jön az első igazi erőfelmérő.

Polgármestert választanak vasárnap a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Komjátiban, az időközi önkormányzati voksolást a település eddigi vezetőjének halála miatt írták ki. A posztért két független jelölt, Bárczi Izabella és Pamlényi Ferenc indul. A volt településvezető, a független Bárczi László tavaly ősszel hunyt el.

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Lövőn a képviselő-testület tavaly október 12-én feloszlott, ezért van szükség időközi választásra. A polgármesteri posztot két független jelölt szeretné elnyerni: Hollósi Gábor és Lövői Gergely. Hat önkormányzati képviselőt is választanak, a tisztségért tíz független jelölt indul.

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Szerecsenyben szintén a képviselő-testület októberi feloszlása miatt tartanak időközi választást. A polgármesteri tisztségért négy független jelölt száll ringbe: Horváth Katalin, Madarasné Bencsik Irén, Oláh László és Tima Norbert. A képviselői posztokra 16 független jelölt pályázik.

Összecsapnak a kormánypártok és az ellenzék

A Tolna vármegyei Iregszemcsén január 15-én lesz időközi választás a képviselő-testület feloszlásának következtében. A polgármesteri pozícióért hat független jelölt indul. A hat képviselői pozícióra 18 aspiráns van.

A Pest vármegyei Kőröstetétlent Pásztor Imre 1998-tól vezette független polgármesterként. A településvezető halála után időközi választást tartanak, a polgármesteri székért négy független jelölt indul.

Jászberényben tartják 2023 első jelentős választási összecsapását Magyarországon. Már az időközi választáshoz vezető út is összetett volt, végül hónapokig tartó vitát zártak le a képviselő-testület feloszlatásával.

A jobbikos Budai Lóránt 2019-ben ellenzéki támogatással, de egyesületi színekben nyert. 2022-ben több cikkben is foglalkoztunk a jászberényi eseményekkel és a képviselő-testület feloszlatásához vezető úttal.

A január 15-i jászberényi időközi igazi erőfelmérő lesz, a polgármesterjelöltek:

Az egyéni választókerületi helyekért is kormánypárti, egyesületi, mi hazánkos, valamint független jelöltek versengenek.

A Veszprém megyei Adorjánházán az előző településvezető, Zsömlye György halála miatt tartanak január 22-én időközi polgármester-választást. A polgármesteri tisztségért hárman indulnak: Harkai Gyula, Pődör Györgyi, Takács Lajos.

A Heves megyei Demjénben feloszlott a képviselő-testület, ezért képviselőket és polgármestert is választanak. A település vezetésére két független jelölt pályázik, Fodor Géza és Menyhárt László.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok