Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor is reagált a prágai bíróság döntésére

2023. január 9., hétfő 14:34

Orbán Viktor politikai szövetségese, Andrej Babis ügyében hozott döntést a bíróság, amelyet a magyar kormányfő sem hagyott szó nélkül.

Nem találta bűnösnek a prágai bíróság Andrej Babis korábbi cseh kormányfőt, akit EU-s pénzek elsikkasztásával vádoltak – írtuk mai cikkünkben. A cseh politikust azzal vádolták, hogy vállalati tulajdonú farmjával nem indulhatott volna egy kis- és közepes vállalkozások számára kiírt uniós pályázaton. A gyanú szerint Andrej Babis vállalata jogosulatlanul jutott 50 millió koronához.

A korábbi kormányfő tagadta, hogy szabálytalanul indultak volna, és politikailag irányított lejáratásnak nevezte az ellene indított bírósági eljárást. Az ügyészség három évre felfüggesztett börtönbüntetést és tízmillió cseh koronás pénzbüntetést kért Babisra, ám a prágai bíróság nem találta bűnösnek a politikust. A hétfőn meghozott ítélet ellen a vád fellebbezhet.

Andrej Babis 2017 és 2021 között volt Csehország miniszterelnöke, a pénteki cseh elnökválasztáson esélyesként indul.

Orbán Viktor Twitteren a Reuters cikkét osztotta meg a bírósági döntésről, a magyar miniszterelnök örül, hogy „a tények még mindig számítanak”, Andrej Babisnak pedig a legjobbakat kívánja, és azt, hogy harcoljon tovább.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok