Index Vakbarát Hírportál

Ne ijedjen meg, ha megszólalnak a szirénák

2023. január 9., hétfő 07:04

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményben tájékoztatott róla, hogy január 9-én, hétfőn országszerte szirénapróbát tart.

Országszerte szirénapróba lesz január 9-én, hétfőn – írja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye.

Amint azt részletezik, hétfőn délelőtt 11 órától a lakossági riasztórendszer (MoLaRi) csökkentett üzemű, úgynevezett „morgató” próbájára kerül sor.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki. 768 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoringvégpontot telepítettek – írja a katasztrófavédelem  tájékoztatása , amiben hozzáteszik:

A MoLaRi-rendszer segítségével mintegy 517 ezer ember riasztható.

A közleményben azt is jelzik, hogy a MoLaRi-rendszer lakossági tájékoztató-riasztó alrendszerének próbái a következőképp alakulnak az idei évben:

A tájékoztatás végén megjegyzik, hogy 2023. május 8-tól az érettségi vizsgák miatt május 15-én kerül végrehajtásra az ötödik havi morgató próba.

(Borítókép: A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által működtetett lakossági riasztórendszer (Monitoring és Lakossági Riasztó – MoLaRi) hangszórói Kőbányán, a Maglódi út közelében egy épület tetején 2022. május 14-én. Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok