Index Vakbarát Hírportál

Két nap alatt kéthavi eső esett a Bakonyban

2023. január 10., kedd 09:46

A kéthavi csapadékmennyiséget is meghaladta a kedd reggelre lehullott eső Bakonybélben, míg másutt az átlagos havi mennyiség dőlt meg.

A Dunántúlon esett a legtöbb csapadék eddig az országban. Az Időkép által közölt automata Bakonybélnél kedd reggelig 72 milliméternyi csapadékot mért, ami a kéthavi mennyiségnél is több.

A portál beszámolója szerint méréseik sok helyen az átlag egyhavi mennyiséget, 30 millimétert is meghaladta, a Bakony térségében a 40-50 millimétert is.

Mint írják, estig további országos eső várható, emiatt többfelé újabb 20-30 milliméternél is több csapadékmennyiséggel, ráadásul a Dunántúlon viharos szél is nehezítheti a kellemetlen időjárást.

Kedd reggelig a legtöbb eső a Dunántúli-középhegységben, a Balaton és a Velencei-tó környékén esett, a Veszprém vármegyei Devecseren 50,6 milliméter csapadék hullott 24 óra alatt – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a közösségi oldalán, jelezve: egy mediterrán ciklon alakítja az ország időjárását, amelynek hatására nagy területen gyűlik össze kiadós mennyiségű csapadék.

A bejegyzéshez mellékelt infografika szerint a devecseri állomáson a 24 órás csapadékösszeg kedd reggel 6 órakor 50,6 milliméter volt, Sümegen 45,4, a Kab-hegyen 42,7 milliméter. Martonvásár a tizedik a sorban 38,3 milliméterrel.

Kiadták a figyelmeztetést

Az Országos Meteorológiai Szolgálat heves széllökések miatt tizenkét vármegyére elsőfokú, míg eső miatt öt vármegyére másodfokú figyelmeztetést adott ki. Elsőfokú figyelmeztetés eső miatt kilenc vármegyére van érvényben. A várt legerősebb széllökések meghaladhatják az óránként 70 kilométert is 

Pest, Baranya, Fejér, Somogy és Tolna vármegyében 24 óra alatt több mint 30 milliméter, míg Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, Veszprém és Zala vármegyében több mint 20 milliméter csapadék is hullhat.

(Borítókép: Faludi Imre / MTI)

Rovatok