Index Vakbarát Hírportál

Súlyosítanák a tanárát megkéselő győri diák büntetését

2023. január 11., szerda 13:37 | aznap frissítve

Még 2019 decemberében szúrta meg többször is egy késsel saját tanárát az a győri középiskolás fiú, akinek ügyében most súlyosítást kért az ügyészség.

Súlyosbítást indítványozott a Győri Fellebbviteli Főügyészség másodfokú ügyészségként annak a 17 éves fiúnak az ügyében, aki még 2019 decemberében előbb késsel megszurkálta, és majdnem megölte tanárnőjét – közölte az ügyészség.

A közlemény szerint a fiatal egy győri középiskola tanulója volt, akinek sosem volt probléma a magatartásával, és tanulmányi eredményei is kiemelkedőek voltak. 

Azonban egyre nehezebben tudta ezt elérni, ami nála már testi és lelki problémákat is okozott. 2019. december 5-én matematikadolgozatára hármas osztályzatot kapott, amit igazságtalannak érzett, valamint komoly terhet jelentett számára az is, hogy a rossz érdemjegyet el kell mondani a szüleinek.

Ezután magában elégedetlenkedni kezdett, a tanóra végén pedig elővette a zsebkését, és a padtársa előtt kijelentette: meg fogja szúrni a tanárnőt.

A nap folyamán a tanárnő fizika órát is tartott az osztálynak. A fiú a tanári asztalhoz ment, azzal az indokkal, hogy valamit szeretne megmutatni a füzetében.

Miután a tanárnő olvasni kezdett, a diák a háta mögé került, s közepes erővel megszúrta a tanárnő hátát, aki a fájdalomtól hanyatt fekvő helyzetbe rogyott a földre.

Ezt követően a diák a tanár mellé guggolt, majd két alkalommal a nyaka és a mellkasa irányába szúrt, amit a nő karjaival hárított. A fiú osztálytársai megrémültek, azonban néhányan a tanárnő segítségére siettek, s megakadályozták a további bántalmazását. A tanárnő súlyos, közvetetten életveszélyes sérülést szenvedett el.

A Győri Törvényszék a fiút közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt 5 év szabadságvesztésre, amit fiatalkorúak börtönében kell végrehajtani, és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosítás, a fiú és a védője enyhébb minősítésű bűncselekmény – életveszélyt okozó testi sértés bűntette – megállapítása és a büntetés enyhítése érdekében fellebbeztek.

A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint a diák cselekménye súlyosabb, mivel előre kiterveltként és aljas indokból elkövetettként is minősül.

Rovatok