Index Vakbarát Hírportál

A HÖOK szerint a felsőoktatás Erasmus nélkül elképzelhetetlen

2023. január 11., szerda 21:23

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) közleményt adott ki az Erasmus-program magyar diákokat is érintő uniós szigorításával kapcsolatban.

Azt szeretnék, ha a rendszer továbbra is ugyanúgy működne, azonban annak érdekében, hogy ez így maradjon 2024-ben is, a magyar kormánynak és az Európai Uniónak mihamarabb meg kell egyeznie. 

A modellváltással kapcsolatban van helye kritikának. A HÖOK is számtalan javaslatot fogalmazott meg az elmúlt években, a hibák rendezése érdekében folytatott vitáknak azonban nem lehet tárgya a hallgatók oktatáshoz vagy egyes szolgáltatásokhoz, például csereprogramokhoz való hozzáférése – tette hozzá a közlemény.

A HÖOK felvette a kapcsolatot a hallgatók európai szintű képviseletét ellátó European Students' Union vezetőivel, továbbá megbeszélést kezdeményez a Európai Bizottság magyarországi képviseletével.   

A hallgatók oktatáshoz és hallgatói szolgáltatásokhoz való hozzáférése politikai álláspontokon felül álló kérdés, így valamennyi, a helyzet megoldásáért tenni képes szereplőnek dolgoznia kell azért, hogy a hallgatók számára mihamarabbi megnyugtató megoldást találjunk. Nyomatékosan kérjük az érintett döntéshozókat, hogy találjanak mihamarabb megoldást a helyzetre még a tavaszi pályázati időszak kezdete előtt” – áll a HÖOK Budai Marcell sajtófőnök által jegyzett közleményében.

Rovatok