Index Vakbarát Hírportál

Rusvai Miklós: Lehet, már Magyarországon is jelen van a mutáns, és még csak nem is tudunk róla

2023. január 11., szerda 06:09

Rusvai Miklós állatorvos, virológiai szakértő figyelmeztetett, hogy a koronavírus omikron-variánsának XBB.1.5-ös alváltozata már Magyarországon is jelen lehet, ám jó hírt is megosztott ezzel kapcsolatban. A szakember azt is kifejtette, hogy idén januárban már légzőszervi járványhullámról beszélhetünk.

Mint megírtuk, terjedőben van Európában a koronavírus omikron-variánsának XBB.1.5-ös alváltozata, ezt Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodájának igazgatója is megerősítette.

A legfrissebb térségbeli adatokból kiderült, hogy egyelőre alacsony esetszámok mellett egyre gyakoribb az XBB.1.5-es alvariáns. Kluge jelezte, azon dolgoznak, hogy felmérjék ennek lehetséges hatásait.

Rusvai Miklós virológus elmondta,

nem az a kérdés, eléri-e Magyarországot az omikron XBB1.5 variánsa, hanem az, hogy mikor. Elképzelhető, hogy már itt is van, csak nem tudunk róla

– fejtette ki a blonline.media portálnak.

Elmondta azt is, hogy az új mutáns nem okoz súlyosabb, más jellegű betegséget, mint a többi omikron-változat. Ugyanakkor a variáns olyan változást okoz a tüskefehérjén, ami ellen talán kevésbé védenek a vakcinák. Rusvai Miklós kifejtette, hogy idén januárban már légzőszervi járványhullámról beszélhetünk, és csak teszteléssel lehet megkülönböztetni a koronavírust, az influenzavírust és az RSV vírust egymástól.

Szerinte a halálesetek száma nem nő, mert

a most fertőző vírusvariánsok nem okoznak annyira súlyos tüneteket és szövődményeket, mint amilyen a koronavírus korai variánsaié volt.

Emellett a népesség átoltottsága is jelentős. Hozzátette, továbbra is fontosnak tartja a vírusok elleni védekezést, és támogatja maszkviselést.

Rovatok