Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin szerint a magyaroknak jó a válságálló képességük

2023. január 11., szerda 21:41 | egy éve frissítve

Novák Katalin – aki férjével, Veres Istvánnal fogadta a diplomatákat – angol nyelvű beszédében azt mondta: a tavalyi az egyik legnehezebb év volt, a sok probléma ellenére azonban a helyzet mégsem annyira rossz, a magyaroknak ugyanis megvannak az adottságaik ahhoz, hogy legyőzzék a kihívásokat.

A köztársasági elnök azt hangoztatta, hogy a tiszteletre és a pragmatikusságra kell támaszkodni. Úgy fogalmazott, hogy a koronavírus-járványon remélhetőleg már túl vagyunk, gazdasági és társadalmi következményeivel azonban még szembe kell nézni. Kitört az ukrajnai háború – folytatta a gondok ismertetését. Sok európai országnak problémája volt az energiaellátással. Magyarország déli határain növekszik a migrációs nyomás. A társadalomban bizonytalanság tapasztalható, egyes szektorokban nem versenyképesek a fizetések, valamint Brüsszellel is soha nem szűnő küzdelmet kell vívni – sorolta.

Másfelől azonban a magyaroknak erős a gazdaságuk, stabil a politikájuk, továbbá jó a válságálló képességük – hangoztatta Novák Katalin. Hozzátette: Magyarországra stratégiai gondolkodás jellemző, az itt élő emberek pedig keményen dolgoznak, és családot akarnak. Büszkék rá, hogy egyszerre magyarok és európaiak, szülőföldjükön kívánnak boldogulni, de egyúttal a világ felfedezésére is vágynak.

A nagykövetekhez szólva kiemelte, hogy látja a sokféleségüket. A különböző kultúrák eltérnek egymástól, más-más döntések születnek, Magyarország azonban tiszteletben tartja ezeket. Cserébe ugyanezt várja el: kultúrájának, döntéseinek mások általi tiszteletét – tette hozzá.

Kitért rá, hogy Oroszország csaknem egy éve támadta meg Ukrajnát. Ebben az ügyben szerinte pragmatikusnak kell lenni, de gondolni kell Európa túlélésére is.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) ki kell maradnia a háborúból, nem szabad hagyni, hogy az érzelmek elragadják, és emiatt belekerüljön a konfliktusba

– mondta Novák Katalin, azt kívánva, hogy az új év valóban hozza el a békét.

Az államfő kiemelte, hogy számára továbbra is a család áll a középpontban, nemcsak anyaként, hanem abban az értelemben is, hogy Magyarországon miként lehet támogatni a családokat. Közölte: ősszel már az V. Budapesti Demográfiai Csúcsot tartják meg. Megjegyezte, hogy a lengyel nagykövet egy mindössze néhány hetes gyermekkel érkezett a szerdai eseményre. Úgy fogalmazott, örül neki, hogy Magyarország olyan családbarát hely, ahol ez nem jelent gondot.

Azt mondta, számára a külföldi látogatásai az eszmecseréről, az érvek megosztásáról szólnak.

Magyarország nyitott hely Európa közepén, és ha valakinek magyarázatra, együttműködésre van szüksége, a magyarok rendelkezésére állnak

– jelezte a nagyköveteknek a köztársasági elnök.

Novák Katalin azt mondta, egyebek mellett azért a Magyar Zene Házában tartják a hagyományos újévi fogadást, mert a sok nemzetközi díjat nyert épület jól jelképezi az elmúlt időszak kulturális fejlődését, valamint kiváló példa arra, hogy miként lehet valami egyszerre egyedi és univerzális, tradicionális és modern, magyar és nemzetközi.

(Borítókép: Novák Katalin. Fotó:  Gombkötő Emma / Index)

Rovatok