Index Vakbarát Hírportál

Itt nem is valódi alapítványi egyetemekről van szó – véli az MTA volt elnöke

2023. január 12., csütörtök 16:14

Pálinkás József három fontos lépés megtételét javasolja az érintett egyetemek esetében. Gulyás Gergely miniszter szerint nem világos, mit is akar Brüsszel.

Pálinkás József, az első Orbán-kormány oktatási minisztere a Klubrádió műsorában élesen bírálta a magyar kormányt az Erasmus-ügy miatt. A szakember, aki korábban a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt, úgy látja: ha a kormány nem változtat álláspontján, akkor hosszú távon a 21 érintett egyetem tudományos kapcsolatai sínylik meg, amelyeket részben e programok keretében finanszíroznak, mivel a külföldi partnerek nem keresik a magyarokat.

Szerinte három lépésre van szükség, ezek a következők:

Szavai szerint

ha azt mondják, hogy miniszter nem lehet tag, akkor lesz majd helyette államtitkár, ha az se, akkor jöhet a sógora. Azt kell elérni, hogy a tudományos élettel kapcsolatos döntéseket főként a tudományos élet képviselői hozzák.

Pálinkás József úgy fogalmazott, hogy itt nem is valódi alapítványi egyetemekről van szó, hanem állami egyetemekről, amelyeknél a döntéseket kiszervezték azoknak, akiknek jónak látták. A félelem és a „janicsárok” kellő megfizetése magyarázza, hogy az egyetemek – úgymond – szó nélkül belementek ezekbe az átalakításokba. Ezzel együtt voltak rábeszélések és fenyegetések – tette hozzá.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón úgy fogalmazott:„Nem tudjuk, mit akarnak, először tisztázni kell.” Úgy vélte, az Európai Bizottság döntése a jövő évi ösztöndíjakra vonatkozik. Ha nem találnak közösen megoldást a magyar diákok programban való részvételére, akkor Magyarország kifizeti az ehhez szükséges összeget, egyben pert indít a határozattal szemben az Európai Unió Bíróságánál.

Az ügyben Navracsics Tibor jövő héten tárgyal Brüsszelben.

(Borítókép: Pálinkás József 2021. június 3-án. Fotó: Karip Tímea / Index)

Rovatok