Index Vakbarát Hírportál

Pert indíthat a kormány az Erasmus-ösztöndíjak ügyében

2023. január 12., csütörtök 11:55

Megtartotta az év első Kormányinfóját Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő társaságában. A központi téma az Erasmus-ösztöndíjprogram volt, amelyről a kormány újabb tárgyalásokat kezdeményez az Európai Bizottsággal, és ha nem jár sikerrel, pert indít az Európai Unió Bíróságán.

A kormány pert indíthat az Európai Unió Bíróságán az Erasmus-program miatt

Ahogy arról beszámoltunk, nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn – írtuk korábbi cikkünkben. Az ügyre Navracsics Tibor, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium is reagált.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón elárulta: a legutóbbi kormányülésen főként a költségvetéssel foglalkoztak, de szóba került az Erasmus-program is. A kormány álláspontja a következő: 

ELFOGADHATATLAN ÉS TŰRHETETLEN, AMI A BIZOTTSÁG RÉSZÉRŐL TÖRTÉNIK, HOSSZAN LEHETNE SOROLNI AZ EGYETEMEKET, AHOL NYUGAT-EURÓPÁBAN POLITIKUSOK ÜLNEK A KURATÓRIUMOKBAN.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is elmondta, hogy amikor megállapodtak, ennek megfelelően módosították az összeférhetetlenségi szabályokat, a kodifikált szöveget is egyeztették, sőt még szigorúbb szabályok elfogadására is nyitottak lettek volna, de ilyen igény nem érkezett. Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter egyeztetni fog, szeretnék azt remélni, hogy félreértésről van szó. A kormány az Erasmus-ösztöndíjak költségét kifizeti.

AZ IDEI ÉVRE VONATKOZÓ ÖSZTÖNDÍJAKAT MÁR TAVALY ALÁÍRTÁK, EZT NEM ÉRINTI A bIZOTTSÁG DÖNTÉSE, A JÖVŐ ÉVIEKRE VONATKOZIK. HA ADDIG NEM LESZ MEGOLDÁS, AKKOR MAGYARORSZÁG KI FOGJA FIZETNI EZEKET, AZ ÖSZTÖNDÍJPROGRAMBAN VALÓ RÉSZVÉTELNEK NEM LESZ AKADÁLYA. 

A kormány pert indít a határozattal szemben az Európai Unió Bíróságánál, ha nem sikerül megegyezni. A miniszter összegzésként elmondta: a tanszabadság garantált, ezzel kapcsolatban nincs is vita, semmilyen alapja nincs a Magyarországgal kapcsolatos vádaknak a felsőoktatás területén, ráadásul pontosan úgy jártak el, ahogy azt a bizottság kérte. Remélik, hogy a félreértés gyorsan tisztázható, ha nem, akkor a magyar kormány kénytelen lesz pert indítani.

Az Index kérdései: önkormányzatok, fürdők, napelemek

A kormány optimista a magyar gazdaságot illetően

A miniszter elmondta: jövő héten benyújtják a 2023-as költségvetést, a tárgyalása megkezdődhet februárban, reményeik szerint márciusban el is tudják fogadni. Elmondta: mindenféle pánikkeltő nyilatkozatot lehetett hallani a dollárbaloldal szakértőitől, ennek ellenére a gazdasági növekedés 4,5 százalék körül lesz, ami az EU-ban az egyik legmagasabb.

A jobboldali kormány nem választási költségvetéseket fogad el, szögezte le. 76,8 százalékról 73,5 százalékra csökkent tavaly az államadósság. 2022 első 10 hónapjában a reálbérek 4,3 százalékkal nőttek, a reálkeresetek 77 százalékkal nőttek 2010 óta. Az OECD-tanulmány szerint 2022 harmadik negyedévében egyedül Magyarországon nőttek a reálbérek az uniós országok közül.

A fókusz a rezsivédelmen lesz 2023-ban is, az lesz a cél, hogy a gazdasági veszélyek ellenére a nyugdíjak és a reálbérek is növekedjenek. Ha sikerül a recessziót elkerülni, akkor az átlagfogyasztásig fenn tudják tartani a rezsicsökkentett árakat a magyar családoknak. Az országnak 17 milliárdra nőtt a rezsiszámlája. A rezsivédelmi alap jelentős: mind a családoknak és az állami intézményeket támogatni tudják majd, csökkentik az államadósságot, a családtámogatásokat bővítik. Idén 1,5 százalékos növekedéssel számol a kormány 2023-ra. Az idei évi nyugdíjkifizetések összege meghaladja a 6150 milliárd forintot, ez a költségvetés legnagyobb kiadása.

A Kormányinfó percről percre közvetítését ide kattintva olvashatja el.

(Borítókép: Gulyás Gergely a Kormányinfón 2023. január 12-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok