Index Vakbarát Hírportál

Fékre léptek a lakásárak

2023. január 12., csütörtök 12:14

A használt lakások piacán a lassulás jelei már korábban láthatóak voltak a kínálati oldalon, most a tényadatok is megerősítik ezt a tendenciát. A fővárosi kerületekben decemberhez képest 0,9 százalékkal, a vármegyeszékhelyeken 1,9 százalékkal csökkentek az átlagos négyzetméterárak.

A KSH által publikált előzetes adatok szerint 2022 harmadik negyedévében a használt lakások mindössze 1,1 százalékkal drágultak az előző negyedévhez képest. Ezzel szemben 2020 végétől a múlt év első feléig terjedő időszakban 3,6–9,7 százalékos negyedéves drágulás jellemezte a használt lakásokat. 

A kínálat fokozatos bővülést mutat, ez pedig a vevőknek kedvez, hisz a korábbi évekhez képest könnyebben tudnak alkudni. Az eladóknak pedig éppen ezért rugalmasan kell kezelniük az árat. 

Az előző év harmadik negyedében nagyon lelassult a használt lakóingatlanok drágulása – áll az ingatlan.com legfrissebb elemzésében, amely ismerteti a KSH lakásárindexének előzetes adatait, egyben a saját adatok alapján mutatja be a legfrissebb árváltozásokat. 

Irányváltás éven belül

Az első fél évben még élénk volt a lakáspiac, 2022 második felében viszont fékre lépett. Tavaly nyár óta a lakáspiaci drágulás megtorpant, ezt pedig már a most megjelent előzetes KSH-adatok is alátámasztják.

2022 harmadik negyedévében a második negyedévhez képest a használt lakásoknál az árváltozás mindössze 1,1 százalékos emelkedést mutatott. Legutóbb a pandémiás időszakban, 2020 második és negyedik negyedévében volt ennél kisebb az áremelkedés üteme. A 2020 végétől 2022 közepéig tartó időszakban 3,6–9,7 százalékkal drágultak a használt lakások az előző negyedévhez képest. 

Árcsökkenés a nagyvárosokban

A kínálati piac legújabb, januári adatai is egyértelműen a drágulás lassulására utalnak. A fővárosi kerületekben decemberhez képest 0,9 százalékkal 976 ezer forintra, a vármegyeszékhelyeken 1,9 százalékkal 588 ezer forintra csökkentek az átlagos négyzetméterárak. 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint már fokozatosan bővül az eladó lakások kínálata a piacon, ezzel a bővüléssel pedig a kereslet nem tart lépést, sőt visszaesés látható.

Mindezeknek köszönhetően a lakásvásárlást tervezők a korábbi időszakhoz képest sokkal jobb pozícióba kerülhetnek, azaz könnyebben tudnak alkudni a vételárból. A lakástulajdonosoknak pedig muszáj lesz az eladási árakban is alkalmazkodniuk ehhez, ha túl akarnak adni az ingatlanon

– fogalmazott az ingatlanpiaci szakértő.

(Borítókép: Szabó Réka / Index)

Rovatok