Index Vakbarát Hírportál

Mennyit kaphat egy rendőrgyilkos?

2023. január 13., péntek 11:51

Amint arról már beszámoltunk, csütörtök este Budapesten, a XI. kerületben egy társasházhoz riasztották a rendőröket, mert egy férfi betörte a szomszédja ajtaját. A férfi a kiérkező rendőrökre késsel támadt, közülük hármat megszúrt. Az egyik rendőr később a kórházban belehalt sérüléseibe.

Az Indexnek nyilatkozó büntetőjogász elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyen esetben először azt kell megnézni, beszámítható volt-e az elkövető. Szakértő fogja megvizsgálni, hogy büntethető-e, vagy sem. Katona Csaba szerint amennyiben büntethető, akkor két dolog jöhet szóba. Az egyik emberölés, hivatalos személy sérelmére elkövetve.

Ez 10 évtől 20 évig terjedő, illetve életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő.

Az, hogy milyen súlyos büntetést szabnak ki, függ az eset körülményeitől és a bírói mérlegeléstől. Lehetséges halált okozó testi sértés, halmazatban hivatalos személy elleni erőszakkal, ennek a büntetési tétele azonban csak 2 évtől 12 évig terjed. Az még nem egyértelmű ilyen rövid idővel az eset után, hogy ha azzal a szándékkal indult meg késsel a kezében, hogy megölje a rendőrt, akkor emberölés, ha viszont dulakodás volt, és eközben szúrta meg a rendőrt, illetve a rendőröket, akkor a támadott testtájéktól, a pengehosszúságtól, elhangzott kijelentésektől függően halált okozó testi sértés, halmazatban hivatalos személy elleni erőszakkal is szóba jöhet.

Katona Csaba úgy véli, hogy ennél az esetnél az elkövető valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt állhatott, vagy a beszámíthatóságával lehettek komoly problémák. Ilyen esettel többször is találkozott már praxisa alatt, ám azok nem voltak halálos kimenetelűek.

Súlyosabb eset, ha rendőrt öl valaki?

A büntetőjogász úgy véli, akkor, amikor egy ilyen nagy horderejű eset a média középpontjába kerül, akkor számolni kell a közvélemény nyomásával is. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy ebben az esetben egy hivatalos személy, nevezetesen egy rendőr az áldozat, így érthetően nagyobb az ügy iránt a nyilvánosság érdeklődése is.

Menyhért Enikő ügyvéd arra hívta fel a figyelmet, hogy már a jogalkotó is külön nevesíti a hivatalos személyt, jelen esetben a rendőrt. Ebben az esetben tehát az ellenük elkövetett támadás csak súlyosbítja a történteket. Szakkérdés lesz majd eldönteni azt is, hogy a támadó a késsel hova szúrt. Szándékosan létfontosságú szerv irányába, vagy dulakodás közben érte késszúrás a rendőröket.

Bátki Pál büntetőjogász azt emelte ki, hogy bizonyítékok bőven állnak majd rendelkezésre, hiszen jelen esetben rendőrök voltak a szemtanúk, és még videófelvétel is készült az esetről.

(Borítókép: A rendőrség által elkerített terület a Lecke utcai gyilkosság helyszínén. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok