Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan megszólal Orbán Viktor

2023. január 13., péntek 06:36

Orbán Viktor miniszterelnök idén először élőben jelentkezik a Kossuth rádió reggeli műsorában: a kormányfő fél nyolc után ad interjút.

A miniszterelnök legutóbb december elején beszélt a Kossuth rádióban, ahol többek között az Európai Unió szankcióiról, migrációról és a helyreállítási alapról is szó esett.

A kormányfő akkor úgy fogalmazott, „az eredeti elképzelés szerint a szankciók segítettek volna a háborút lezárni, ezek azonban nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket”. Orbán Viktor szerint a helyreállítási terv elfogadásával jelentőset sikerült előrelépni, egyúttal emlékeztetett arra is, hogy Magyarország 2021 nyarán már megkaphatta volna a helyreállítási alap pénzeit, ám az, hogy ez elmaradt, annak politikai oka van.

Az idei évben először január 11-én szerdán ült össze a magyar kormány, amelyről a miniszterelnök közösségi oldalán számolt be, ahol azt írta, „a veszélyek korába léptünk”.

A miniszterelnök úgy folytatta, hogy

a nagy céljainkat azonban ebben a helyzetben sem adjuk fel: rezsivédelmi költségvetést fogadtunk el, megvédjük a családokat és elkerüljük az európai recessziót. Hajrá, 2023! 

Pert indíthat a kormány

A kormányülést január 12-én csütörtökön Kormányinfó követte, amelyet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartott. A központi téma az Erasmus-ösztöndíjprogram volt, amelyről a kormány újabb tárgyalásokat kezdeményez az Európai Bizottsággal, és ha nem jár sikerrel, pert indít az Európai Unió Bíróságán.

A miniszter elmondta, hogy elfogadhatatlan és tűrhetetlen, ami a bizottság részéről történik, mivel hosszan lehetne sorolni az egyetemeket, ahol Nyugat-Európában politikusok ülnek a kuratóriumokban. Hozzátette, hogy amikor megállapodtak, ennek megfelelően módosították az összeférhetetlenségi szabályokat, a kodifikált szöveget is egyeztették, sőt még szigorúbb szabályok elfogadására is nyitottak lettek volna, de ilyen igény nem érkezett. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy a kormány pert indít a határozattal szemben az Európai Unió Bíróságánál, ha nem sikerül megegyezni. Összegzésként elmondta: a tanszabadság garantált, ezzel kapcsolatban nincs is vita, semmilyen alapja nincs a Magyarországgal kapcsolatos vádaknak a felsőoktatás területén, ráadásul pontosan úgy jártak el, ahogy azt a bizottság kérte.

(Borítókép: Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2022. november 18-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Rovatok