Index Vakbarát Hírportál

A PSZ is csatlakozik az egyhetes sztrájkhoz, elfogadhatatlannak tartják az új belügyi rendeletet

2023. január 13., péntek 12:58

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a kormány meghátrált, így az érdekképviseleti csoport is csatlakozik a PDSZ által már korábban meghirdetett egyhetes sztrájkhoz.

Az éjszaka megjelent kormányrendelet azt sugallja, hogy a rendpárti belügyminisztert a polgári engedetlenkedő szentgotthárdi tanárok meghátrálásra kényszerítették. A tantestület nagy része a 29 pedagógus egységes kiállásával bebizonyította, hogy nem lehet egy egész tantestületet kirúgni az amúgy is nagy pedagógushiány közepette – hívta fel a figyelmet a Pedagógusok Szakszervezete pénteken közleményben.

Mint arról korábban beszámoltunk, hétfőn, a téli szünet vége után sem nyitott ki az a szentgotthárdi iskola, ahol 29 tanár kezdett polgári engedetlenségbe. Nem sokkal ezután a kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva rendeletet adott ki, mely alaposan átírta a tiltakozás jogszerűtlen formáját választó tanárok kirúgásának szabályait.

Az új szabály – mely mától már érvényben is van – értelmében a munkáltatónak ezentúl nem 15 napja lesz kirúgni a szerinte kötelezettségét szándékosan vagy jelentős mértékben megszegő pedagógust, hanem az adott tanév augusztus 1. napjáig bármikor gyakorolhatja a rendkívüli felmentés jogát.

VAGYIS NEM KELL AZONNAL ELBOCSÁTANI A PEDAGÓGUST, HANEM ELÉG MEGTENNI A TANÉV VÉGÉIG.

A PSZ friss tájékoztatásában ugyanakkor rávilágított arra, hogy a szabályozás nincs összhangban a háborús veszélyhelyzet idejével, hiszen az jelenleg május végéig tart, miközben a pedagógusokat nemcsak 2023. augusztus 1-jei, hanem akár 2024. augusztus 1-jei kirúgással is fenyegeti.

„A háborús veszélyhelyzetnek eddig sem volt és ezután sem lesz semmi köze az oktatásban dolgozók tiltakozásához!” – hangsúlyozta a szakszervezet, amely a rendeletet több szempontból is elfogadhatatlannak tartja, az egyik fő kifogásuk az, hogy a szabály azokra is vonatkozik, akik 2023. január 13-a előtt vettek részt polgári engedetlenségben.

Mint ismert, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) január 23-tól egyhetes sztrájkot hirdetett, a fenti fejlemények miatt ehhez most a PSZ is csatlakozik.

(Borítókép: Pedagógustüntetés Budapesten 2022. november 26-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok