Index Vakbarát Hírportál

Századvég: A magyarok háromnegyede elutasítja az uniós források visszatartását

2023. január 14., szombat 14:24

A magyarok 74 százaléka elutasítja az uniós források visszatartását – derült ki a Századvég Alapítvány legfrissebb felméréséből.

Magyarország kormánya az Európai Bizottsággal párbeszédet folytatva hónapok óta törekszik a Magyarországnak járó uniós forrásokkal kapcsolatos megegyezésre, Brüsszel azonban újabb és újabb feltételeket szabva akadályozza a tényleges kifizetések egy jelentős részét – írták a Századvég decemberi elemzésében, amit az MTI adott hírül.

A brüsszeli vezetés gyakorlatát a legfrissebb felmérés szerint a magyar közvélemény határozottan ellenzi.

A kutatási adatok tanúsága szerint a magyarok csaknem háromnegyede (74 százaléka) elutasítja, hogy Brüsszel visszatartsa a Magyarországnak jogosan járó uniós forrásokat – közölte a Századvég.

Ehhez hasonlóan 10-ből 6 megkérdezett (60 százalék) úgy érzi, hogy Brüsszel az említett források tekintetében valójában nem a megegyezésre, a kompromisszum elérésére törekszik, hanem Magyarország megbüntetésével példát kíván statuálni.

A kettős mérce

A kutatás rámutat, az európai közösség hatékony működésének fontos előfeltétele lenne, hogy a brüsszeli vezetés az egyes tagállamokkal szemben ne alkalmazzon hátrányos megkülönböztetést, ezért a felmérés kitért az Európai Unióban tapasztalható kettős mérce kérdésére is. A magyarok csaknem kétharmada, 64 százaléka nyilatkozott úgy, hogy Magyarországgal és más tagállamokkal szemben létezik a kettős mérce az Európai Unióban.

A közlemény felidézi, hogy Brüsszel a Magyarországot jogosan megillető uniós források lehívását 17 feltétel vállalásától tette függővé, majd 2022 decemberében az Európai Bizottság elfogadta Magyarország helyreállítási tervét, valamint aláírta a partnerségi megállapodást.

A szóban forgó források jelentős hányadának tényleges kifizetése azonban 27 „szupermérföldkő” teljesítéséhez kötött, tehát Magyarország – egyelőre – nem jutott hozzá az országnak járó uniós források egy részéhez – áll a közleményben.

Rovatok