Index Vakbarát Hírportál

A Magyar Rektori Konferencia elfogadhatatlannak tartja az Erasmus-ügyben hozott döntést

2023. január 14., szombat 15:17

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) közleményben tudatta: elfogathatatlannak tartják, hogy politikai vita miatt korlátozzák a magyar egyetemisták és egyetemi oktatók részvételét az Európai Unió oktatási, mobilitási és kutatási együttműködési programjaiban.

Közölték, Magyarországon 63 felsőoktatási intézmény működik: államiak, egyháziak, magánintézmények és az alapítványi modellváltó egyetemek.

Valamennyi magyar egyetemi polgár számára, az egyetem fenntartójától függetlenül, diszkriminációmentesen biztosítani kell azt a jogot, hogy az Európai Unió oktatási, mobilitási programjaiban, valamint kutatási együttműködéseiben részt vehessen.

Az MRK elfogadhatatlannak tartja, hogy bármilyen természetű és jellegű politikai vita a magyar egyetemisták és egyetemi oktatók részvételét korlátozza az Európai Unió oktatási, mobilitási és kutatási együttműködési programjaiban.

Az ezen programokban való részvétel kivétel nélkül minden európai uniós ország valamennyi egyetemi hallgatója és egyetemi oktatója, kutatója számára egyformán elérhető kell hogy legyen – szögezte le az MRK.

Még hétfőn derült ki, hogy az Európai Bizottság kizárna több alapítványi fenntartású egyetemet is az Erasmusból, az ellenzéki pártok reakcióit korábban ebben a cikkben gyűjtöttük össze. A döntésre azóta az egyik minisztérium, valamint Navracsics Tibor uniós források elosztásáért felelős miniszter is reagált, kijelentéseit ugyanakkor az Európai Bizottság cáfolta, erről itt és itt írtunk bővebben.

Ezt követően Navracsics Tibor levélben fordul Johannes Hahnhoz, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosához és Mariya Gabrielhez, az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosához, hogy további tájékoztatást kérjen: mi a problémájuk pontosan, és milyen megoldást javasolnak Erasmus-ügyben.

Az Index megszerezte Navracsics Tibor Brüsszelnek írt válaszlevelét, erről itt olvashat.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma is reagált

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma közösségi oldalán azt írta, az egyetemi modellváltás megbukott. „Kezdettől fogva világos volt, hogy a hazai egyetemek alapítványi átszervezése semmilyen komolyan átgondolt oktatáspolitikai koncepcióra nem épült. Látható volt, hogy mindazok a hasznok, amelyek az ígéretekhez képest minimális mértékben valósultak meg, a modellváltás nélkül is megvalósíthatók lettek volna” – áll a bejegyzésben.

A közlemény kiemeli:

az Európai Bizottság költségvetési kockázatnak tartja ezen egyetemek anyagi támogatását, és ezért nem hajlandó az egyébként jogos támogatásokat kifizetni. 

A kormány pénzügyi zsarolása tehát eddig blöffnek bizonyult – tették hozzá.

Úgy vélik, „a kormányzati hazudozás és bűnbakkeresés csak a figyelemelterelést szolgálja. A különböző nem-kormányzati szereplők jó szándékúnak látszó javaslatai is legfeljebb az elégedetlenkedőket csendesítenék le, pillanatnyi kármentést jelentenének, és ezzel az elfogadhatatlan rendszert erősítenék”.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma már a 2021-ben közzétett nyilatkozatában is megállapította, a magyarországi egyetemek vagyonkezelői alapítványba szervezett rendszere nem felel meg sem a minimális alkotmányos követelményeknek, sem a tudományos és oktatási szabadság elvi kívánalmainak, ezért az alapítványi rendszert azonnal meg kell szüntetni, és vissza kell állítani a magyarországi egyetemek autonómiájának törvényi garanciáit és szervezeti kereteit – közölték.

(Borítókép: Borhy László, a Magyar Rektori Konferencia elnöke. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok