Index Vakbarát Hírportál

Közgazdász: Orbán Viktornak nőtt a fizetése, az ő nézőpontjából minden szép és jó

2023. január 14., szombat 08:36

Elemzők szerint Orbán Viktor pénteki rádiónyilatkozata arra utal, hogy a kormányfő szokásához híven optimista, amire meg is van az oka, hiszen neki 2022-ben nőtt a fizetése. A K-monitor munkatársa az Erasmus-ügyben is állást foglalt, Merényi Miklós úgy véli, hogy a kormány a történet egy részét elhallgatja.

Mint arról korábban beszámoltunk, péntek reggel interjút adott a Kossuth Rádiónak Orbán Viktor. A miniszterelnök többek között az Erasmus-ügyről és hazánk gazdasági helyzetéről is beszélt.

Merényi Miklós, a K-monitor munkatársa az ATV Híradónak kommentálta a kormányfő által elmondottakat, a szakértő Erasmus-ügyben arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a kormány úgy tett, mintha meglepetésként érte volna őket a bizottság döntése, december 15-én már biztos, hogy tudtak róla. Ezt bizonyítja az is, hogy az év végén a költségvetést rendkívüli rendeletben módosították.

Van egy olyan sor, ami ezeknek a külföldi, nemzetközi felsőoktatási programoknak a hazai társfinanszírozása, tehát a magyar pénzből, magyar adóforintokból való társfinanszírozását jelenti, és erre tavaly nyáron még csak egy milliárd forintot szánt a kormány, és 2022 végén, tehát, amikor ez az uniós döntés már látszott, akkor ezt megemelték 7 milliárd forintra

– mutatott rá Merényi Miklós.

Orbán Viktor a rádióinterjúban a magyar gazdaság helyzetére is kitért, pozitívan értékelte a jelenlegi állapotot, kiemelte, hogy soha nem dolgoztak még ennyien. Erre a riportban Büttl Ferenc az alábbiak szerint reagált.

„Neki nőtt fizetése nem? akkor nyilván az ő perspektívájából, az ő nézőpontjából minden szép és jó. Azok számára meg, akik a havi jövedelmük teljes egészét, vagy a 80-90 százalékát élelmiszerekre költik, és azt látják, hogy az elmúlt egy év alatt 12 hónap alatt átlagosan 40-50 százalékkal drágultak, az ő számukra meg nem tekinthető ez annyira egy remek évnek, amit zártunk” – fogalmazott Büttl Ferenc, közgazdász.

(Borítókép: Orbán Viktor kormányfő (b) interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. január 13-án. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)

Rovatok