Index Vakbarát Hírportál

Ez menthette volna meg az Újbudán halálra késelt rendőr életét?

2023. január 14., szombat 16:19

Az interneten kering egy fotó, amelyen az Újbudán halálra késelt rendőr, Baumann Péter főtörzsőrmester olyan védőfelszerelést visel egy korábbi szolgálatban, amely megvédhette volna az életét szolgálatteljesítés közben.

A fiatal rendőrt január 12-én éjszaka intézkedés közben késsel sebezte halálra egy őrjöngő férfi Budapest XI. kerületében. A támadó egy késsel három rendőrt megszúrt, majd az utcára menekült, ahol az egyik járőr figyelmeztető lövés után lábon lőtte, és így sikerült elfogni a késelőt. Pénteken Pintér Sándor belügyminiszter hősi halottá nyilvánította és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki a néhai Baumann Péter rendőr főtörzsőrmestert – közölte a Belügyminisztérium.

Gál Kristóf rendőr alezredes, az ORFK szóvivője arról tájékoztatott, hogy a tettes ellen több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és emberölési kísérlet miatt indult eljárás.

Fürcht Pál főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője hősöknek nevezte a rendőröket, akik szerinte akár civil életet is menthettek a közbelépésükkel.

Egy nem hivatalos rendőrségi közösségi oldalon jelent meg tegnap az a fotó, melyen Baumann Péter golyóálló taktikai mellényben látható. A fotót névtelenül osztotta meg egy kollégája, akivel állítása szerint a posztumusz rendőr főhadnagy együtt szolgált a BRFK-nál – írja a Blikk.

A képen látható taktikai mellény egy viszonylag nehéz, ám nagyobb kaliberű lőfegyverek és kisebb repeszek, gránátrobbanás ellen is védelmet biztosító egyéni felszerelés. Természetesen a késszúrás ellen is véd, ha a megtámadott rendőr csütörtök este is felveszi, a szemből érkező szúrást a mellény felfogta volna

– nyilatkozta a bulvárlapnak a Készenléti Rendőrség jogelődjének, az egykori Forradalmi Rendőri Ezrednek a nyugalmazott kiképzője.

A szakértő hozzátette, az ilyen típusú mellény sem nyújt százszázalékos védelmet, ugyanis oldalról nem zár. A magyar rendőrségnél még mindig nem része az alapfelszerelésnek ez a 130–260 ezer forintos védelmi, életbiztosító eszköz a Blikk cikke szerint.

A rendőrség tájékoztatása szerint Baumann Péter – aki családalapításra és esküvőre készült párjával – kilenc és fél éve szerelt fel, 2021-es teljesítményét kiválóra értékelték. A főtörzsőrmester februárban lett volna 30 éves. Az őt megtámadó késelő is megszólalt, Sz. Szilárd újságírói kérdésre annyit mondott:

Általában tiszta a lelkiismeretem.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szombaton Dobos László törzszászlós és Kállai László főtörzszászlós állapotáról is új információkat közölt. Egyikük már haza is mehetett a kórházból.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok