Index Vakbarát Hírportál

Pillanatok alatt kifehéredett a táj, szakad a hó a Kékestetőn

2023. január 15., vasárnap 20:53

A Kékestetőn már hófedte a táj, a jövő héten azonban nemcsak a hegyekben, hanem a nyugati országrészben a síkvidékeken is több centi hó hullhat.

Vasárnap estére elérte Magyarország területét a mediterrán ciklon, ezzel együtt pedig megérkezett a várva várt télies fordulat is. Az Időkép webkamerája – amely a linken keresztül érhető el – lencsevégre kapta, amint ellepi a hó a Kékestetőt. A táj pillanatok alatt kifehéredett.

Hétfőn kiadós csapadékra lehet számítani, a középső és végül keleti, délkeleti tájak sem maradnak szárazon, viszont itt eső lesz jellemző. 

A hegyek csúcsain, főként az Alpokalján, a Kőszegi-hegységben 4-5 centiméter hó hullhat, valamint nyugaton, alacsonyabb szinteken pár centi vizes, tapadó hó. A 0 fok feletti hőmérséklet miatt ugyanakkor hamar olvadni fog.

Az Időkép előrejelzése szerint a déli-délkeleti szél többfelé élénk, délkeleten erős lehet. Reggelre helyenként pára, köd képződhet. Hajnalban 0 és 5, kora délután 1 és 10 fok között alakul a hőmérséklet, délkeleten lehet enyhébb az idő.

Jó hír a síelőknek

Mint megírtuk, egy mediterrán ciklonnak köszönhetően jövő héten az egész Alpokban havazni fog. Ausztriában Villach, Kreischberg, Hochkar és Semmering térségében is felfrissülnek a pályák, és a hét második felében már a hőmérők is igazi téli értékeket mutatnak majd. 

Az első kiadósabb csapadék vasárnapról hétfőre virradóra érkezhet meg, Ausztria egyes részein akár 40 centiméter hó is hullhat, a hegyekben pedig még ennél is több.

Szlovéniában ugyancsak nagy havazás várható, a Júliai-Alpokban fél méter felett áll meg majd a friss hó mennyisége. Továbbá a francia, svájci, olasz és német sípályákra készülők is örülhetnek, ugyanis az egész Alpokban havazni fog a következő héten. Néhány völgyben mínusz 10 foknál is hidegebb lehet majd.

Rovatok