Index Vakbarát Hírportál

A rendőrgyilkosság gyanúsítottja azt állította: önként adta át a kést a kiérkező járőröknek

2023. január 15., vasárnap 16:50

Több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt a Budai Központi Kerületi Bíróság vasárnap elrendelte az újbudai rendőrgyilkosság gyanúsítottjának letartóztatását, aki 30 napra az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe kerül. Sz. Szilárd beismerő vallomást tett, védőügyvédje, Mikófalvi Ádám az M1 Híradójának ismertette az ülésen elhangzottakat.

A bíróság megállapítása szerint a megalapozott gyanú a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján észszerű kétely nélkül fennáll – derül ki a Fővárosi Törvényszék sajtóosztályának közleményéből.

A gyanúsított a nyilatkozata szerint alkalmi kábítószer-fogyasztó, amely tény a bűnismétlés veszélyét szintén fokozza. A bíróság arra a megállapításra jutott, hogy a bűnismétlés veszélye reális és közeli a férfi esetében. A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett.

Védencem a letartóztatás tárgyában tartott ülésen vallomást tett. Elmondta, hogy aggasztó, nyöszörgő hangokat hallott a felette lakó idős hölgy lakásából kiszűrődni, emiatt törte be az ajtót. Nyilatkozata szerint a kést is ekkor vette magához, hogy esetlegesen meg tudja védeni az idős hölgyet. A kést, védencem nyilatkozata szerint, a gyanúsított később önként átadta az ő segélyhívására kiérkező rendőröknek

nyilatkozta a gyanúsított ügyvédje, Mikófalvi Ádám a közszolgálati televízió híradójának.

„Az események pontos feltárása, a szakértői vélemények bevárása, többek között védencem elmeorvosi szakértői véleményének bevárása és így a cselekmény pontos jogi minősítésének meghatározása képezi az eljárás további feladatait” – tette hozzá a védőügyvéd.

Mint ismert, Baumann Pétert január 12-én éjszaka intézkedés közben késsel sebezte halálra egy őrjöngő férfi Budapest XI. kerületében. A támadó három rendőrt megszúrt, majd az utcára menekült, ahol az egyik járőr figyelmeztető lövés után lábon lőtte, és így sikerült elfogni a késelőt.

Pénteken Pintér Sándor belügyminiszter hősi halottá nyilvánította és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki a néhai Baumann Péter rendőr főtörzsőrmestert – közölte a Belügyminisztérium.

A rendőrség tájékoztatása szerint Baumann Péter – aki családalapításra és esküvőre készült párjával – kilenc és fél éve szerelt fel, 2021-es teljesítményét kiválóra értékelték. A főtörzsőrmester februárban lett volna 30 éves.

(Borítókép: Mécses a gyilkosság helyszínén 2023. január 13-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok