Index Vakbarát Hírportál

A budapesti önkormányzatok szerint elfogadhatatlan a kerületek pártpolitikai alapú megkülönböztetése

2023. január 17., kedd 17:16

Állásfoglalást adott ki kedden a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének elnöksége, amelyben leszögezték: elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormány szerintük pártpolitikai szempontok alapján tett különbséget a fővárosi kerületek energia-többletköltségekhez nyújtott részleges támogatások szétosztásakor.

Elfogadhatatlannak tartja a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének (BÖSZ) elnöksége, hogy a kormány pártpolitikai szempontok alapján tett különbséget a fővárosi kerületek között az energia-többletköltségekhez nyújtott részleges támogatás szétosztásakor.

Az erről szóló állásfoglalást a Főpolgármesteri Hivatal juttatta el az MTI-hez. Mint írják, egyes kerületek politikai okokból egyáltalán nem részesülhettek ebből a támogatásból, és amelyek visszakapták az általuk fizetendő szolidaritási hozzájárulás egy részét, azok is sokkal kevesebb pénzhez jutottak, mint a Fidesz által vezetett kerületek.

A Karácsony Gergely főpolgármester, a BÖSZ elnöke és Soproni Tamás (Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP) VI. kerületi polgármester, a szövetség társelnöke által jegyzett dokumentumban azt írták: hiába csökkentek látványosan a tőzsdei energiaárak az ukrajnai háború előtti szintre, minden budapesti önkormányzatot, így „minden budapesti lakost sújt a kormányzat elhibázott energiapolitikája miatti költségnövekedés”.

A kormányzat a budapesti önkormányzatok által fizetendő szolidaritási hozzájárulást eközben a kétszeresére emelte, majd politikailag motiváltan ennek egy részét egyes fővárosi kerületeknek – világos számítások és átlátható elvek alkalmazása nélkül – „kegyeskedett visszaadni” – fogalmaztak a kommünikében.

A BÖSZ elnöksége szolidaritását fejezte ki „a politikai alapú megkülönböztetést elszenvedő” kerületi önkormányzatokkal, és felszólította a kormányt, hogy a támogatások második körös kiosztásakor normatív és objektív szempontok alapján, pártpolitikai megkülönböztetés nélkül kezelje az egyes helyhatóságokat.

Rovatok