Index Vakbarát Hírportál

Navracsics Tibor lemond, ha a hibája miatt nem sikerül dűlőre jutni az Erasmus-ügyben

2023. január 18., szerda 20:22

A Partizán vendége volt Navracsics Tibor területfejlesztési és uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter, aki szerint legkésőbb március végéig meg kellene állapodni az Erasmus-ügyben, azonban azt is elárulta, mi történik, ha ez nem sikerül.

Navracsics Tibor területfejlesztési és uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter szerint az elkövetkező hétben nem várható érdemi előrelépés az Erasmus-üggyel kapcsolatban.

Azt tudnám mondani egy hét múlva, hogy elkezdtük a tárgyalást, elkezdjük a problémák azonosítását és az álláspontok közelítését egymáshoz

– fogalmazott a miniszter. Hozzátette: március végéig kellene megállapodni az ügyben. A műsorvezető ezek után visszaidézte Navracsics Tibor egyik korábbi megszólalását, miszerint ha neki felróható okok miatt Magyarország uniós pénzektől esne el, azt személyes kudarcként élné meg. 

Majd jött a kérdés: „ha nem sikerül megállapodni az Erasmus-ügyben, akkor beadja a felmondását?”

Hát, ha nekem felróható okokból történik ez, akkor igen

– hangzott a válasz.

Jövő héten tárgyalnak

Mint arról korábban az Index is beszámolt, a miniszter január 25–26-án Brüsszelben tárgyal az illetékes uniós biztosokkal az Erasmus-ügyről. Navracsics Tibor a brüsszeli tárgyaláson feltehetően azt szeretné majd megtudni, hogy az Európai Bizottság részéről milyen követelmények, kritériumok fogalmazódtak meg, illetve afelől is érdeklődhet, hogy az egyetemi hallgatókon kívül még kiket és milyen retorziók érhetnek.

Navracsics nemrég az RTL-nek azt nyilatkozta: az Európai Bizottság korábban nem kifogásolta, hogy politikusok vannak a kuratóriumokban. Tájékoztatása szerint az EB korábban két követelést fogalmazott meg a kormánnyal szemben. Az egyik az volt, hogy a közérdekű alapítványok beszerzései is tartozzanak a közbeszerzési eljárás hatálya alá. A másik követelmény pedig arról szólt, hogy a kormány dolgozzon ki egy szigorú összeférhetetlenségi szabályrendszert. Navracsics Tibor úgy látja, a kabinet mindkettőt teljesítette.

Méltánytalan kizárás

A területfejlesztési és uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter múlt heti levelében azt írta: „A bizottság lépései sértik az Alapjogi charta 13. cikkét azzal, hogy programokat, kutatásokat és képzéseket lehetetlenítenek el, illetve intézményeket és tudományos munkatársakat érintenek hátrányosan. A bizottság döntése évtizedes nemzetközi szakmai együttműködéseket rombol le, és korlátozza a tudományos élet szabadságát.”

A miniszter úgy véli, hogy „az Erasmus+- és a Horizont Európa-program nagyban járul hozzá a részt vevő hallgatók, oktatók és kutatók európai identitástudatának megerősödéséhez és személyes európai integrációjukhoz”. Majd kitért arra is a levelében, hogy „a magyarországi felsőoktatási intézmények meghatározó részének kirekesztése a Horizont Európa-programból elfogadhatatlan az oktatók, kutatók és hallgatók tízezreinek. Az intézkedés méltánytalanul zárja ki őket az európai tudományos vérkeringésből, és a teljes Európai Kutatási Térség számára komoly hátrányokkal jár”.

(Borítókép: Navracsics Tibor 2022. november 24-én. Fotó: Kovács Anikó / MTI)

Rovatok