Index Vakbarát Hírportál

Halott emberek koponyacsontjából operáltak ki részeket egy pécsi klinikán

2023. január 18., szerda 09:46

Szerdán kezdődik az előkészítő tárgyalása annak az ügynek, amely szerint már halott emberek koponyájából operáltak ki engedély nélkül bizonyos részeket Pécsett, hogy azon műtéti fogásokat gyakorolhassanak.

Engedély nélkül operáltak ki a Pécsi Tudományegyetemen bizonyos részeket hallottak koponyájából, az eltávolított testrészeken az orvosok a műtéti fogásokat gyakorolhatták.

Az ATV Híradójának riportja szerint a felsőoktatási intézmény bonctermében operálták ki a halánték alatt lévő sziklacsontokat a halottak koponyájából. A boncmester minden esetben a pécsi fül-orr-gége klinika akkori igazgató professzorától kapott engedélyt a beavatkozásokra, a vád szerint jogtalanul.

A csatorna hírműsorának beszámolójából kiderült, hogy a kioperált részeket egy rendszeresen meghirdetett kurzus keretében használták fel, ahol a fül-orr-gégész orvosok alkalmanként 60 ezer forintért gyakorolhatták a sziklacsont fúrását.

A boncmester a 2018-as év elejétől a végéig havi rendszerességgel távolított el a jogszabályi előírásoknak nem megfelelően holttestekből – amelyek döntően hamvasztásra vártak – sziklacsontokat

– fogalmazott az ATV-nek Páli Péter, a Tolna Vármegyei Főügyészség szóvivője, aki arról is beszélt, hogy az elsőrendű vádlott esetenként 2500 forintot fizetett a boncmesternek.

A riportban megszólaló ügyvéd szerint a szervek engedély nélküli eltávolítása minden esetben bűncselekménynek számít, akkor is, ha holttestről van szó.

Az ügyben érintett professzor ellen egy orrpolipműtét miatt már vádat emelt az ügyészség, mégpedig halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. A mostani ügy előkészítő tárgyalása szerda délelőtt kezdődik a Pécsi Városi Bíróságon.

(Borítókép: A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Közgazdasági és Általános Jogi karának épülete 2016. március 31-én. Fotó: Sóki Tamás / MTI)

Rovatok