Index Vakbarát Hírportál

Árad a Sajó, az Ipolynál is árvízvédelmi készültség van

2023. január 19., csütörtök 10:31

A heves esőzések miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében hömpölygő Sajó kilépett medréből, emiatt több utat le kellett zárni. Nógrádban Ipolytarnócnál kritikus az Ipoly vízszintemelkedése.

A Sajó áradása miatt lezárták a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Putnok és Sajóvelezd közötti mellékutat szerda este, majd csütörtök hajnalban a 26-os főút és Sajókaza közötti alsóbbrendű utat is – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-vel.

Azt írták, hogy a Putnok és Sajóvelezd közötti mellékútnak mintegy 1,5 kilométeres, a 26-os főút és Sajókaza közötti alsóbbrendű útnak pedig egy kilométeres szakaszát zárták le.

Homokzsákok az Ipoly partján

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el csütörtökön a Nógrád megyei Ipolytarnócon az Ipoly folyó vízszintemelkedése miatt – közölte az önkormányzat a közösségi oldalán.

Azt írták, a homokzsákok elhelyezésében és a kitelepítésben segítséget nyújtanak civil mentőcsoportok, a HELP Mentőegyesület, a Palóc Mentőcsoport és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az önkormányzat reményét fejezte ki, hogy hamarosan visszatérhetnek otthonukba a kiköltöztetett családok.

Már korábban figyelmeztettek áradásokra

Mint ismert, az Országos Meteorológiai Szolgálat már kedden figyelmeztetést adott ki, hogy e hét második felétől hirtelen nagy mennyiségben lezúduló csapadék miatt több helyen a másodfokú árvízvédelmi készültségi szint közelébe emelkedhetnek a vízállások. Mint írták, az ország északkeleti, keleti harmadán várható a legtöbb eső, ami meghaladhatja a 20 millimétert is. 

Emiatt hazánk északkeleti folyói megáradhatnak, az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a következő hat napban a Sajón, a Tarnán és a Zagyván az elsőfokú árvédelmi készültségi szintet meghaladó, a Bodrogon a másodfokú árvédelmi készültségi szint közelébe emelkedő vízállások várhatók

– írták az Országos Meteorológiai Szolgálat posztjában.

(Borítókép: A Sajó folyó Sajópüspökinél a magyar-szlovák határ közelében 2022. március 14-én. Fotó: Komka Péter / MTI)

Rovatok