Index Vakbarát Hírportál

Inkább a pártokra bíznák az ellenzéki polgármesterjelöltek kiválasztását

2023. január 19., csütörtök 13:00

Az ellenzéki szavazók relatív többsége szerint az ellenzéki pártoknak és a civil szervezeteknek tárgyalás során kell megállapodniuk a polgármesterjelöltek személyéről. Ez derül ki az IDEA Intézet közvélemény-kutatásának adataiból.

A 2022. április 3-ai országgyűlési választásokon a közös lista és a közös egyéni jelöltek nem hozták meg a várva várt sikert a hatpárti ellenzéki összefogás számára. Az IDEA Intézet elemzése szerint a politikai erőviszonyok továbbra is ellenzéki szereplők együttműködését teszik szükségessé, de

kérdéses, hogy az önkormányzati választások alkalmával a jelöltállításnál megtartja-e az ellenzéki oldal az előválasztás stratégiáját.

Ez utóbbi eredményességét az országgyűlési választások tapasztalatai alapján egyidejűleg méltatja és vitatja a hazai közbeszéd. Mindezek alighanem a választópolgárok előválasztással kapcsolatos véleményeinek alakulására is hatással vannak.

Ezért az IDEA Intézet 2022. novemberi és decemberi reprezentatív közvélemény-kutatása kifejezetten az ellenzéki polgármesterjelöltekre koncentrálva azt vizsgálta, hogy a 2024-es önkormányzati választásra készülve mennyire szorgalmazzák az ellenzéki szavazók az előválasztások tartását.

Az eredmények alapján az adatfelvétel idején a korábbi hatpárti összefogás tagjai szavazóinak, valamint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt híveinek relatív többsége úgy véli, hogy a polgármesterjelöltek esetében nincs szükség előválasztásra: majdnem felük (48 százalék) szerint az ellenzéki pártoknak és a civil szervezeteknek tárgyalás során kell megállapodniuk a jelöltek személyéről. Az előválasztást támogatók aránya 37 százalék, míg majd minden hatodik (15 százalék) válaszadó nem tudott vagy nem kívánt a kérdésben dönteni.

Összefoglalóan tehát az mondható, hogy 

jelenleg érdemben magasabb a közös ellenzéki polgármesterjelöltek tárgyalás útján történő kiválasztásának támogatottsága az ellenzéki szavazók körében, de viszonylag széles az előválasztás eredményességében bízók tábora is. 

Az elemzés azt is vizsgálta, hogy az ellenzéki közös jelöltek kiválasztásának körülményei és kimenetele miként befolyásolták az országgyűlési választások egyéni jelölti versenyének eredményét, illetve hogy van-e különbség a pártok közötti alkuk során kiválasztott jelöltek és a többszereplős előválasztási versenyben győztes jelöltek eredménye között a 2022. évi egyéni teljesítmény tükrében.

Rovatok