Index Vakbarát Hírportál

Budapestre látogat a horvát államfő, aki szerint Brüsszel terrorizálja Magyarországot

2023. január 19., csütörtök 16:01

Január 20-án Novák Katalin köztársasági elnök meghívására hivatalos látogatásra érkezik Magyarországra Zoran Milanovic horvát államfő – közölte a Sándor-palota kommunikációs igazgatósága az MTI-vel.

Pénteken Novák Katalin köztársasági elnök a Kossuth téren katonai tiszteletadás keretében fogadja Zoran Milanovic horvát köztársasági elnököt. A horvát elnök ezt követően a Hősök terén koszorúz, majd Novák Katalin köztársasági elnökkel folytat tárgyalásokat. Megbeszélésük után nemzetközi sajtótájékoztatót tartanak – olvasható a közleményben.

Szombaton a magyar és a horvát elnök beszédet mond a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa hivatalos megnyitóján Veszprémben.

Brüsszel terrorizálja Magyarországot, de én örömmel megyek oda beszélni olyanokkal, akik nem ellenségek

– jelentette ki Zoran Milanovic horvát államfő csütörtökön újságíróknak, hozzátéve, hogy Magyarország soha nem támadta meg Horvátországot, amit nem mondhat el más szomszédokról.

A horvát elnöki hivatal közleménye szerint Zoran Milanovic várhatóan Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozik, valamint a magyarországi horvát közösség képviselőivel, továbbá meglátogatja a Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthont (HOSIG) Budapesten. A volt szocialista elnök szerint bár politikailag eltérő nézeteket vallanak, ez nem változtat azon, hogy a két ország között ezer éve áll fent jószomszédi viszony.

Néhány ideológiai kérdésben nem értünk egyet, de kiderült, hogy azon kevesek közé tartozom, akik oda mernek menni

– fogalmazott Zoran Milanovic, hozzátéve, hogy „a magyar politika más, de ezek a demokraták rettenetesen terrorizálják őket” – tette hozzá a horvát elnök, vélhetően Brüsszelre utalva.

Rovatok