Index Vakbarát Hírportál

Komoly következménnyel járt a paksi atomerőműben történt meghibásodás

2023. január 19., csütörtök 15:23

Védelmi működés miatt felére csökkent a paksi atomerőmű 3-as blokkjának teljesítménye csütörtök hajnalban – közölte honlapján az atomerőmű.

A villamos berendezés meghibásodását a szakemberek vizsgálják, dolgoznak a hiba elhárításán – írták. Az Országos Atomenergia Hivatal honlapja szerint a 3. blokk 253 megawatt, a másik három blokk 500 megawatt feletti teljesítményen üzemel – írja az MTI.

Kapcsolódó hír, miszerint a létesítmény eddigi vezérigazgatóját, Pekárik Gézát leváltották. Utódja az a Horváth Péter János lehet, aki mostanáig a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke volt.

Az atomerőmű négy, egyenként bruttó 500 megawatt teljesítményű reaktorblokkal rendelkezik. Az erőmű 2021-ben mintegy 16 ezer gigawattóra áramot termelt, ezzel a hazai bruttó villamosenergia-termelés csaknem felét, a hazai bruttó villamosenergia-igény 34 százalékát adta.

Tavaly nyáron újabb előrelépés történt a paksi bővítés engedélyezési folyamatában, amikor az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) megadta a nukleáris biztonság szempontjából gyakorlatilag legfontosabb engedélyt: a hatóság jóváhagyta az úgynevezett olvadékcsapda gyártásiengedély-kérelmét.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatása szerint ez a reaktorok egyik kritikus fontosságú, ráadásul hosszú gyártási idejű alkotóeleme, amelynek feladata, hogy egy esetleges nukleáris baleset esetén felfogja a reaktortartályból kiáramló olvadékot, így megelőzze a környezetre és egészségre káros anyagok kijutását

(Borítókép: A Paksi Atomerőmű. Fotó: Pavel Bogolepov / Index)

Rovatok