Index Vakbarát Hírportál

Emléktáblát állítanak Tamás Gáspár Miklósnak

2023. január 19., csütörtök 17:40

Az V. kerületi önkormányzat képviselő-testülete egyhangúlag úgy döntött, hogy emléktáblát állítanak Tamás Gáspár Miklósnak, aki hosszan tartó betegség után, 74 éves korában halt meg.

Egyhangúlag megszavazta az V. kerületi képviselő-testület a Tiéd a Belváros frakció azon javaslatát, hogy állítsanak emléktáblát a január 15-én elhunyt Tamás Gáspár Miklósnak – közölte Kovács Alex Gábor ellenzéki frakcióvezető a Facebook-oldalán.

Az emléktáblát a múlt vasárnap elhunyt filozófus Nádor utcai lakóházának falán helyezik el. 

A frakcióvezető bejegyzésében köszönetet mondott azoknak a belvárosi közéleti személyiségeknek, politikusoknak és szervezeteknek, akik támogatták az emléktábla ügyét, valamint megköszönte Szentgyörgyvölgyi Péter polgármesternek és a képviselő-testület többi tagjának is, hogy támogatták javaslatukat.

Tamás Gáspár Miklós filozófus-író, újságíró, egyetemi oktató, volt országgyűlési képviselő 2023. január 15-én, vasárnap hosszan tartó betegség után halt meg 74 éves korában. Mint nekrológjában olvasható, a rendszerváltozás előtti demokratikus ellenzék meghatározó alakja volt, majd az első szabadon választott Országgyűlés szabaddemokrata képviselője, később azonban fokozatosan eltávolodott a pártpolitikától, és kutatóként, közíróként tette le markánsan névjegyét.

Tamás Gáspár Miklós termékeny író, publicista volt, akinek gondolataival azon túl is számos könyvet meg lehetne tölteni, mint amennyi életében kiadásra került. Utoljára, 2021-ben a Pesti Kalligram gondozásában Antitézis című kötete jelent meg, amely 2001–2021 közötti időszakban született elemzéseinek, tanulmányainak és cikkeinek válogatott gyűjteménye.

2022. január 31-én, kedden délután fél 3-kor temetik Tamás Gáspár Miklós filozófust, akit a budapesti Farkasréti temetőben helyeznek örök nyugalomra nyilvános szertartás keretében.

(Borítókép: Tamás Gáspár Miklós. Fotó:  Bődey János / Index)

Rovatok