Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin: Magyarország üdvözli, hogy Horvátországban bevezették az eurót

2023. január 20., péntek 19:14

Horvátország és Magyarország is olyan közép-európai ország, amely segíthet az Európai Uniónak erősebbé válnia – mondta el Novák Katalin köztársasági elnök Zoran Milanovics horvát államfővel tartott közös nemzetközi sajtótájékoztatóján pénteken Budapesten, a Sándor-palotában.

Novák Katalin hét pontban foglalta össze a megbeszélésen elhangzottakat. Téma volt az orosz–ukrán háború, az illegális migráció feltartóztatása, az EU nyitása a Nyugat-Balkán felé, az infrastrukturális összeköttetés erősítése, az energetikai együttműködés bővítése, megoldások keresése a demográfiai válságra és a kisebbségek ügye.

A köztársasági elnök kiemelte, hogy Magyarország üdvözli Horvátország schengeni tagságát és az euró bevezetését,

valamint szólt a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokról és turizmusról is.

A köztársasági elnök emlékeztetett arra, hogy ez Zoran Milanovic első hivatalos látogatása Magyarországon, s a horvát államfő bátor kiállása sokban segíthet az európai vezetők tisztánlátásában. Novák Katalin hozzátette, hogy tavaly ünnepelte a két ország a diplomáciai kapcsolatok fennállásának 30. évfordulóját.

Elmondta, hogy az adatok szerint tavaly a 600 ezret is meghaladta a Magyarországról Horvátországba utazó turisták száma. Szólt a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokról is, amelyek kiemelkedők és dinamikusan növekednek, hiszen Horvátország Magyarország harmadik legfontosabb külkereskedelmi partnere, míg Magyarország Horvátország számára a negyedik.

Elítélik az orosz agressziót

A hét pontról, amelyekben egyeztettek és egyetértenek, elmondta: elítélik az orosz agressziót, támogatják Ukrajna szuverenitását és függetlenségét, a békére kell törekedni. Az infrastrukturális összeköttetés erősítésével kapcsolatban kiemelte, hogy további alsóbbrendű utak kiépítését is fontosnak tartanák.

Novák Katalin a demográfiai válsággal való szembenézésről szólva kijelentette, hogy a családok támogatásával van lehetőség megfordítani a gyermekek számának csökkenését.

A kisebbségek ügyéhez kapcsolódva megköszönte a horvát hozzáállást, mivel a Horvátországban élő magyarok támogatásra és megértésre számíthatnak. Az energetikai együttműködéssel kapcsolatban pedig elmondta, hogy Magyarország kiemelten számít Horvátországra energiaellátásunk diverzifikálásában.

Megnyirbálják a kárpátaljai magyarok jogait

Az államfő újságírói kérdésre válaszolva emlékeztetett arra, hogy Kárpátalján 150 ezer magyar ember él, akiknek a jogait most erősen megnyirbálják, ez elfogadhatatlan. Továbbá hangsúlyozta: az ukrán kisebbségi törvény jelenlegi változata Magyarország számára nem elfogadható, mert ez a gyakorlatban a kárpátaljai magyar kisebbség tagjainak nehézséget okoz.

Hozzátette: mivel a párbeszéd híve, ezért elfogadta Zelenszkij elnök meghívását tavaly Kijevbe, majd kárpátaljai látogatásakor is felhozta ezt a témát az elnök egy képviselőjének, aki az oktatási ügyekért felel. Ezen túl levélben jelezte az ukrán elnöknek, hogy Magyarországnak milyen szempontjai vannak a kisebbségi törvény megalkotásával kapcsolatban – hangsúlyozta Novák Katalin.

Az elnök kifejtette, hogy erre a levélre még nem kapott választ, illetve a válasz ott van most Kárpátalján a mindennapokban, kint az utcán. Hangsúlyozta, nemcsak Magyarországról, nemcsak a magyar kisebbségekről van szó, hanem a román, a bolgár vagy a görög kisebbség tagjairól is, akik ugyanúgy szenvednek az új kisebbségi törvénytől és annak következményeitől – írta az MTI. 

Orbán Viktorral is találkozott

Orbán Viktor miniszterelnök is megbeszélést folytatott pénteken Zoran Milanovics horvát köztársasági elnökkel Budapesten – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A miniszterelnök a városligeti Magyar Zene Házánál fogadta vendégét, és Batta András igazgatóval közösen körbevezette a nemzetközi hírű kulturális létesítményben.

Ezt követően Orbán Viktor és Zoran Milanovics munkavacsorán tárgyalt a magyar–horvát kétoldalú kapcsolatokról és az aktuális nemzetközi ügyekről – mondta a miniszterelnök sajtófőnöke.

Rovatok