Index Vakbarát Hírportál

A bíróság megtiltotta a Déli Körvasút miatti favágásokat

2023. január 20., péntek 18:55

A Fővárosi Törvényszék a mai napon megalapozottnak találta az önkormányzat beadványát, és azonnali jogvédelmet rendelt el. A Déli Körvasút projekt környezetvédelmi engedélyének elbírálásáig nem vághatnak ki egyetlen fát sem az építtetők.

A híd pesti tövében vannak már a favágók, legyünk készenlétben! – Kedden ezzel a felhívással fordult a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület (POPÉK) az érintett helyiekhez, nem sokkal azután, hogy szombaton fáklyás felvonulással tiltakoztak a kormány Déli Körvasút projektjének XI. kerületet érintő negatív hatásai, különösképpen a Hamzsabégi úti fák kivágása ellen.

Tavaly novemberben Újbuda Önkormányzata közigazgatási per keretében támadta meg a Déli Körvasút beruházás környezetvédelmi engedélyét. 

A keresetben azonnali jogvédelem iránti kérelemmel is élt az önkormányzat, a visszafordíthatatlan kárt okozó előkészítő munkák miatt, elsősorban a mintegy 1000 fát érintő fakivágás megelőzése érdekében.   

Az ügy fejleménye, hogy a Fővárosi Törvényszék pénteken megalapozottnak találta az önkormányzat beadványát, és azonnali jogvédelmet rendelt el, ami azt jelenti, hogy a jogvédelem hatálya alatt a beruházó nem vághat ki fákat az érintett területen.  

A döntés megfogalmazása szerint:

A bíróság akként foglalt állást, hogy kiemelt közérdek fűződik ahhoz, hogy a fák kivágására, mint visszafordíthatatlan környezeti károkozásra, kizárólag azt követően kerülhessen sor, ha a bíróság a környezetvédelmi engedély jogszerűségét érdemben elbírálta.

Lapunknak a POPÉK munkatársa, Tóth Sándor Péter üdvözölte a Fővárosi Törvényszék döntését, ugyanakkor lehetségesnek nevezte, hogy a most kiadott halasztó végzést az építtető a Kúrián megfellebbezi majd.

Rovatok