Index Vakbarát Hírportál

Összehívta a sztrájkbizottság következő ülését a köznevelési államtitkár

2023. január 20., péntek 12:54

Január 26-ára összehívta a sztrájkbizottság következő ülését Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár – közölte a Belügyminisztérium pénteken.

A tárca közleményében azt írta: a Pedagógusok Szakszervezete, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete részére megküldött meghívóban az államtitkár felhívta a szakszervezeti vezetők figyelmét arra, hogy a január 23-ától meghirdetett országos sztrájknapokon a köznevelési intézményekben az intézményvezetők és a tankerületek az elégséges szolgáltatás körébe tartozó szolgáltatások teljes körű biztosításáért mindent megtesznek.

Hozzátette: a helyi sztrájkbizottságot, illetve sztrájkszervezőt terhelő kötelezettségek betartása a tanulók érdekeinek védelmét kell szolgálnia, a gyermekek semmilyen hátrányt nem szenvedhetnek.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, a hétnapos sztrájkhoz közeledve újabb követelésekkel álltak elő a pedagógus-szakszervezetek. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) még 2021 októberében alakított sztrájkbizottságot, követeléseiket ekkor négy pontban határozták meg, ezek az alábbiak voltak:

Ezt a sort egészítették ki most az érdekvédők, akik ötödik pontként azt kérik, hogy helyezzék hatályon kívül a sztrájkjogot korlátozó törvényt. Mint ismert, a kormány először rendeletileg, majd törvényileg szabta meg a munkabeszüntetés alatt nyújtandó minimális ellátást, az új szabályok pedig lényegében láthatatlanná tették a tiltakozást.

Hatodik követelésük az, hogy vonják vissza a tanárok kirúgására vonatkozó új kormányrendeletet. A nagy felháborodást kiváltó, január 13-án már életbe is lépő szabályozásról itt írtunk bővebben.

(Borítókép: Maruzsa Zoltán 2022. július 12-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok