Index Vakbarát Hírportál

Nincs elég szakdolgozó a magyar egészségügyben

2023. január 22., vasárnap 06:31

Nemrég röppent fel a hír, hogy egy érdi szakrendelőből az utolsó műtőssegéd is távozik, így elmaradnak a műtétek. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke elmondta, kétszer annyi műtét marad el szakdolgozói, mint orvoshiány miatt.

Amint arról beszámoltunk, egy érdi szakrendelő, a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény pénteken közölte, hogy a jövő hónaptól kezdve szinte az összes műtétet fel kell függeszteniük, mert az utolsó műtőssegédjük is távozik. A szakrendelő önkormányzati tulajdonban van. 

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke a hírre reagálva az ATV-nek elmondta: kevéssé köztudott, de

kétszer annyi műtét marad el szakdolgozói, mint orvoshiány miatt.

Ugyanis amikor nincs elég műtőssegéd, és a szabadságról sem tudnak visszahívni senkit, akkor egyszerűen bezárják a műtőt – mondta. 

Egy megkérdezett egészségügyi szakértő szerint „ha nem fizetik meg ezeket a státuszokat, ezeket az állásokat, akkor nem lesz, aki erre jelentkezik, még akkor sem, hogyha ezrével képzik ki őket”. Szerinte, ha állami kórházban fordult volna elő hasonló eset, akkor a nyilvánosság csak arról értesülne, hogy elmaradnak bizonyos műtétek.

Ennyit keresnek a műtőssegédek

A munkaerőhiánnyal kapcsolatban Tetlák Örs, Érd alpolgármestere azt mondta az ATV-nek: a rendelő rendszeresen versenyez a szakdolgozókért, és nem ritka, hogy egy másik intézmény ráígér az illető fizetésére.

A műtőssegédi munkához egyébként a szakképesítés mellet jó fizikai erőnlét is kell, ugyanis betegeket mozgatnak, emellett előkészítik a műtéti vegyszereket, sterilizálnak. Kezdőként nettó 200 ezer forint körül keresnek (garantált bérminimum),

ám sok kórház még ennyit sem hajlandó fizetni, ezért a dolgozók is kész tények elé állíthatják a menedzsmentet.

Amint arról beszámoltunk, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese is aggódik, hogy a szakdolgozók jelentős része elhagyja a pályát. Az Index Ficzere Andreával készített interjúját ide kattintva érheti el.

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok