Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálatot indított a Belügyminisztérium a 11 fokban fagyoskodó diákok ügyében

2023. január 23., hétfő 15:56

Fagyos volt a hangulat abban a szombathelyi általános iskolában, ahol a diákok egy részét közvetlenül a téli szünet után mindössze 11 fokos tantermek fogadták. A fűtési gondok hátteréről és az emiatt tett lépésekről a Belügyminisztérium tájékoztatta lapunkat, mint kiderült: a tárca vizsgálatot indított az ügyben.

Figyelmeztetésben részesítette a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatóját és az iskola karbantartóját a Klebelsberg Központ elnöke, mert a téli szünetet követő első két tanítási napon a szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola egy részében hideg volt – derült ki a Belügyminisztérium lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

Mint arról korábban beszámoltunk, január elején a szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola több tantermében mindössze 11 fok volt, a diákok kabátban, sapkában ültek a tanórákon, de volt olyan tanuló, akit a szülei inkább be sem engedtek az intézménybe. A probléma hátterében az állt, hogy az iskolában a téli szünetben korszerűsítették a fűtési rendszert, és az a diákok visszatérésekor még nem állt készen a működésre.

Megcsinálták a munkát, de nem ellenőrizték a rendszert

A Belügyminisztérium mai tájékoztatójából további részletek derültek ki. A tárca azt írta, hogy az intézményben az energiahatékonyság növelése érdekében a szünetben 216 radiátoron cserélték le a régi radiátorszelepet modern, szabályozható termosztatikus változatra, emiatt kellett leállítani a fűtést egy időre.

A temperáló fűtés megkezdését 2023. január 5-ére rendelte meg a tankerület a távhőszolgáltatótól. A szolgáltató munkatársai a köznevelési intézmény karbantartóival közösen visszatöltötték, légtelenítették a rendszert, és az épületet úgy hagyták el, hogy minden helyiségben elindult a fűtés.

A rendszer helyes működését azonban nem ellenőrizték, így a tanítás megkezdése előtt nem derült ki, hogy a rendszert nem megfelelően légtelenítették, a temperáló fűtés pedig nem volt elégséges a megfelelő hőfok eléréséhez. Ennek következtében a téli szünet utáni első két tanítási napon, 2023. január 9-én és 10-én az iskola nagy részében hideg volt, ami miatt az oktatás csak átszervezéssel, a tanulók épületen belüli költöztetésével volt megoldható

– írta a tárca.

A Belügyminisztérium Köznevelési Államtitkársága 2023. január 11-én vizsgálatot rendelt el az ügyben.

(Borítókép: A Belügyminisztérium épületkoplexuma a főváros V. kerületében a Széchenyi térnél 2022. június 11-én. Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok