Index Vakbarát Hírportál

Digitálisan is elérhetővé tették Habsburg Ottó szellemi örökségét

2023. január 23., hétfő 20:10

A Habsburg Ottó Alapítvány hétfőn Budapesten elindította online felületét, amelyen kutathatóvá válik az utolsó magyar trónörökös hagyatéka.

Az eseményen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a Habsburg Ottó teremtette Európa-eszme, az általa követett politikai gondolkodásmód „összehoz bennünket”. Az utolsó magyar trónörökös életműve ma is figyelemre méltó „mindazok számára, akiket érdekel múltunkból kinövő jelenünk” – tette hozzá.

Mérföldkőhöz érkezett a hagyaték gondozására vállalkozó intézmény munkája: eljött az ideje annak, hogy a szellemi örökség a világhálón is megjelenjen, mindenki által elérhető formában – hangsúlyozta, megjegyezve, hogy a magyar társadalom egyre nagyobb része az internetről tud a leggyorsabban információhoz jutni, ott olvas híreket.

Ha a Gutenberg-galaxis nem tűnik el, és a súlya sem változik, annak csak örülhetünk

– mondta Gulyás Gergely. A miniszter úgy fogalmazott, „mától Habsburg Ottónak is megvan a maga csillagrendszere a digitális világegyetemben”.

Felidézte, hogy az utolsó magyar trónörökös nagy utat járt be. Hozzájárult ahhoz, hogy a vasfüggöny és a berlini fal ne ossza meg többé Európát és Németországot.

Habsburg Ottó gyermekként élte meg a Habsburg Birodalom bukását és apja, IV. Károly halálát, de megváltozott státuszától függetlenül ősei örökségét és legjobb hagyományait, a kötelességet és a szolgálatot követte. Harcolt a nemzetiszocializmus és a kommunizmus ellen – mondta a tárcavezető.

Hozzátette: Habsburg Ottó vállalta a munkát egy új, kereszténydemokrata alapokon álló kontinens felépítésében. Az egymással élet-halál harcot vívó birodalmak helyett az egymással együttműködő nemzetek Európai Uniójának megszületéséért dolgozott.

Ma, amikor rendkívül sok nehézséggel, megosztottsággal, értékvitával találjuk szembe magunkat az európai politikában, amikor szövetségesek viselkednek ellenségként, akkor azt mondhatjuk, hogy Habsburg Ottó üzenete minden korábbinál aktuálisabb, és remélhetőleg minél többen fogják azt megfontolni, iránymutatásnak tekinteni

– fogalmazott Gulyás Gergely.

Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója kiemelte: Habsburg Ottó sok feldolgozott dokumentumban utalt magyar kötődésére; a magyarról mint második anyanyelvéről beszélt.

Rámutatott arra, hogy hatalmas gyűjteményt kell gondozniuk, és a szellemi örökséget át is kell adniuk. Felidézte: tavaly összetett programsorozatot tartott az intézmény abból az alkalomból, hogy 110 éve született Habsburg Ottó, és 100 esztendeje halt meg apja, IV. Károly.

Az alapítvány, amelynek fenntartója a Miniszterelnökség, Habsburg Ottó keresztény Európáról szóló értékrendjének bemutatását is elő tudja segíteni – mondta az igazgató.

Az intézménynek a magyar kultúra napjához kapcsolódó hétfői összejövetelén bemutatták legújabb kiadványaikat, a gyűjteményt és az azt kezelő digitális platformot.

A Habsburg Ottó Alapítvány 2019-ben kezdte meg a hagyaték feldolgozását. Az elmúlt években kialakították a gyűjteményezés rendjét, a levéltári rend alapstruktúráját, és megteremtették a digitális hozzáférés módszertanát. Az eseményen bemutatták az egyes gyűjteményi területek – levéltári, könyvtári és tárgyi gyűjtemények – tematikus feldolgozásának eddig elért eredményeit.

Habsburg Ottó hagyatékából elsőként a magyar nyelvű titkársági levelezést, a fényképgyűjtemény egy részét, valamint a Bokor Péter és Hanák Gábor által a nyolcvanas években készített videóinterjúk egyes részleteit teszik digitálisan hozzáférhetővé a most elindult online felületen.

(Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Habsburg Ottó Alapítvány budapesti rendezvényén 2023. január 23-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok