Index Vakbarát Hírportál

Egy éve indult el a hazai kórházakban a robotsebészeti program, mutatjuk az eddigi tapasztalatokat

2023. január 23., hétfő 13:57

Sikeresnek minősítette a robotsebészeti programot az Országos Onkológiai Intézet (OOI) és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház főigazgatója hétfőn budapesti sajtótájékoztatón abból az alkalomból, hogy egy éve vezették be a technológiát Magyarországon.

Polgár Csaba, az OOI főigazgatójának beszámolója szerint a program indulása óta 463 robotasszisztált műtétet hajtottak végre a két intézetben. A Jahn Ferenc kórházban 236, zömében urológiai, az onkológián pedig nőgyógyászati daganatsebészeti beavatkozásokat végeztek.

A főigazgató felidézte: a magyarországi robotsebészeti program elindítását az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 1,3 milliárd forintos forrása tette lehetővé konzorciumban a két magyar intézmény számára.

A műtéti számokból látható, hogy január végére a két intézmény biztosítani fogja az uniós program 400-400 műtéti vállalását

– tette hozzá.

Polgár Csaba jelezte: projekten kívül, de szeptember végén elindították a hasi sebészeti műtéteket is.

Már megvan, mire költenék az uniós forrásokat

Az onkológiai intézet főigazgatója hozzátette: tervben van egy második robot beszerzése az intézethez a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) elnevezésű program forrásaiból. Ezt a berendezést a mellkassebészeti központban alkalmaznák.

A szakember jelezte: ha a kórház mind az öt területen – nőgyógyászat, urológia, hasi sebészet, fej-nyak sebészet, mellkassebészet – szeretné alkalmazni ezt a világszínvonalú technológiát, ahhoz egy berendezés nem elég.

A robotasszisztált műtéti beavatkozás előnye, hogy precízebben hajtható végre, a problémás terület képe jelentősen nagyítható, a folyamatot az operáló orvos három dimenzióban látja.

Tenke Péter – aki a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet urológiai osztályának osztályvezető főorvosaként Magyarországon elsőként szerzett konzolsebészeti proktori képesítést – elmondta, a robot segítségével műtött betegeknél jelentősen, mintegy felére csökkent a kórházban töltött idő, ezzel együtt csökken az ápolási idő, és rövidül a műtét utáni felépülési időszak.

A szakember hozzátette: ebben az évben plusz kétszáz műtétet szeretnének elvégezni fiatal orvosokat bevonva a programba, a robotsebészetbe.

Nőgyógyászati műtéteknél is kulcsfontosságú a robotsebészet

Mersich Tamás, az Országos Onkológiai Intézet Daganatsebészeti Központ hasi sebészeti osztályának osztályvezető főorvosa arról számolt be, hogy az intézetben robot segítségével onkológiai nőgyógyászati, jellemzően korai méhtestrák- és méhnyakrákműtéteket végeztek. A hasi sebészeti program három hónapja alatt negyven beavatkozást, elsősorban vastagbél- és végbéldaganatot távolítottak el a robot segítségével.

Magyarországon még két intézetben, a Semmelweis Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen műtenek Da Vinci X robottal.

(Borítókép: Da Vinci robottal végzett robotasszisztált műtét az Országos Onkológiai Intézetben 2022. június 8-án. Fotó: Soós Lajos / MTI)

Rovatok