Index Vakbarát Hírportál

Meghosszabbítaná a válsághelyzetet a kormány

2023. január 23., hétfő 17:28

Egy belügyminisztériumi jogszabálytervezet szerint a kormány meghosszabbítaná a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, így az orosz–ukrán háború és az energiaválság miatti veszélyhelyzettel három rendkívüli helyzet lenne érvényben Magyarországon.

A kormany.hu weboldalán jelent meg egy kormányrendelet-tervezet, amelyből az derül ki, hogy fél évvel, szeptember 7-éig meghosszabbítaná az Orbán-kormány a márciusban lejáró, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet.

A tervezet indoklása felhívja rá a figyelmet, hogy a vonatkozó törvény értelmében a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet elrendelésének időtartama legfeljebb hat hónap lehet, ez azonban meghosszabbítható, ha a körülmények azt indokolják.

Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert az országos rendőrfőkapitány és a menekültügyi hatóság vezetőjének tájékoztatása szerint továbbra is fennállnak az elrendelés feltételei.

Ez a rendelet 2023. március 6-án léphet hatályba, és szeptember 7-én veszti érvényét. A kormányrendelet-tervezetet a hvg.hu vette észre.

(Borítókép: Ukrán menekültek a záhonyi határpályaudvaron 2022. március 10-én. Fotó: Christopher Furlong / Getty Images)

Rovatok