Index Vakbarát Hírportál

Vigyázzon a 20 ezer forintosokkal, hamisított bankjegyek kerültek forgalomba

2023. január 24., kedd 10:27

A készenléti rendőrök elfogtak három férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy hamis 20 ezer forintos és 100 eurós bankjegyeket hoztak forgalomba – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kedden a police.hu oldalon.

Azt írták, hogy a nyomozást még tavaly májusban indították el, miután több helyszínről hamis 20 ezer forintos bankjegyekről érkeztek bejelentések. A gyanú szerint az egyik, 29 éves férfi tavaly áprilistól készített hamis 20 ezer forintos bankjegyeket a célból, hogy azokat forgalomba hozza.

A beváltásban egy 30 éves férfi is segítette a hamisítót, aki a hamis pénzzel főként budapesti üzletekben, kisebb értékben például dohányterméket, pékárut vásárolt. Az ebből származó bevételeket elosztották, és a rendőrség szerint 

összesen 237 hamis bankó kerülhetett így a pénzpiacra.

A hamisító a rendőrségi közlemény szerint nem állt meg a magyar pénz hamisításánál, és legalább negyven darab 100 eurós bankjegyet is gyártott, amelyet egy másik ismerősének adott át továbbértékesítésre.

A nyomozók január 11-én három budapesti helyszínen tartottak kutatást, a bizonyítékokat lefoglalták, és mindhárom gyanúsítottat elfogták. Pénzhamisítás gyanújával hallgatták ki őket, a hamisítót és első társát őrizetbe vették, a bíróság döntése alapján mindketten bűnügyi felügyeletbe kerültek, míg harmadik társuk szabadlábon védekezhet. Jelezték azt is, hogy az eljárásban a nyomozók a bűncselekményben részt vevő további személyeket is felkutatják.

Bűncselekmény is lehet hamis pénzzel fizetni

A rendőrség honlapján mindezzel kapcsolatban arra figyelmeztettek:

Ha arra gyanakszik, hogy hamis pénzt akarnak önnek átadni, ne fogadja el! Ha már átvette, tegyen bejelentést a legközelebbi rendőri szervnél! Bűncselekményt követ el az is, aki olyan bankjegyet ad ki a kezéből, amelyről sejti vagy tudja, hogy hamis.

„Bár a technológia fejlődésével egyre jobb minőségű hamisítványokkal találkozhatunk a kereskedelmi forgalomban, tapintással, szemrevételezéssel és a pénz mozgatásával könnyen ellenőrizhetjük a valódi pénzen szabad szemmel is látható biztonsági elemeket” – írták a rendőrségi oldalon, ahol több fotót is közzétettek a hamisított bankjegyekről, valamint ajánlották a Magyar Nemzeti Banknak az oldalát is, ahol még részletesebben írtak arról, miként ismerhető fel a hamisított pénz.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok