Index Vakbarát Hírportál

Új eszközzel vadásztak a gyorshajtókra Magyarországon

2023. január 24., kedd 15:27

Heves vármegyében most először helyezték ki a trafibox nevű eszközt, amely a rendőrség állítása szerint elősegíti a gyorshajtókkal szembeni hatékonyabb fellépést.

Magyarországon a balesetek legfőbb okai között továbbra is ott szerepel a gyorshajtás, a sebesség emelkedésével egyenes arányban nő a baleseti kockázat.

A gyorshajtók kiszűrése érdekében Heves vármegyében kihelyeztek egy új sebességmérő eszközt, a trafiboxot. A kétirányú, fix sebességmérő berendezés a Horváth Mihály úton (3-as főút) üzemel mostantól, ezt érdemes észben tartania annak, aki gyakran közlekedik Hatvanban.

A helyszín kiválasztása a helyi adottságok és a baleseti statisztikai adatok figyelembevételével történt, illetve a rendőrség továbbra is nagy hangsúlyt fektet a gyorshajtók kiszűrésére – közölte a január 24-én megtartott átadón Meggyesfalvi Tamás r. alezredes, a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály vezetője. Az eseményen Szinyei András, Hatvan város alpolgármestere is részt vett.

Az Országos Rendőr-főkapitányság korábban jelezte: a trafiboxok a sebességmérésre használt berendezések ideiglenes elhelyezésére kialakított tárolódobozok, amelyeket fixen telepítenek az út mellé. Nem lesznek bennük folyamatosan sebességmérő készülékek, azt viszont az elhaladó autókból nem lehet megállapítani, hogy éppen üresek-e vagy sem.

A jelenleg rendszeresített traffipaxkészülékek automata mérési üzemmóddal is bírnak, vagyis csak a készülék trafiboxba helyezéséhez és üzembe állításához kell rendőr, utána már magától történik a gyorshajtások rögzítése – tette hozzá az ORFK.

Rovatok