Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin olyat tett, amire huszonöt éve nem volt példa

2023. január 24., kedd 10:24

Egy friss statisztika szerint Novák Katalin köztársasági elnökségének első, nem teljes évében – ami csaknem nyolc hónapot jelent – kétféle kegyelmi kérvényből is rekordszámút hagyott jóvá.

Novák Katalin a tavaly elé került végrehajtási kegyelmi kérvények – amelyek a jogerősen elítéltekre vonatkoznak – 5,67 százalékát hagyta jóvá. Ilyen magas arányra 25 éve nem volt példa, legutóbb 1997-ben, Göncz Árpád államfőnél láthattunk hasonlót.

A jogerősen még el nem ítélt vádlottakat érintő eljárási kegyelemből tavaly hetet hagyott jóvá Novák Katalin, ilyen típusú kegyelemből az utóbbi tíz évben senki nem kapott – számolt be a statisztikákról a hvg.hu a kormányzat egyik igazságügyi aloldalára felkerült éves adatsorra hivatkozva. A köztársasági elnök utóbbi döntése a Budaházy-ügy vádlottjait érintette.

A hivatalos statisztikában hagyományosan csak az első csoportba tartozó végrehajtási kegyelmeket tüntetik fel, ez a gyakoribb, de ebből sincs túl sok, a pozitív döntések aránya jellemzően 5 százalék alatti. A lap szerint az elmúlt húsz évben átlagosan évi 800 körüli a benyújtott kérelmek száma, de 2022-ben ennél kevesebb, 367 volt.

Áder János utolsó döntései

lap beszámolt arról is, hogy 2022-ben, május 10-ig a leköszönő államfő elé 173 végrehajtási kegyelmi kérvény került, ebből hatot engedélyezett, ami 3,47 százalékos jóváhagyási arányt jelent.

Novák Katalinhoz az év végéig további 194 végrehajtási kegyelmi kérvényt nyújtottak be, 11-et hagyott jóvá, ez 5,67 százalékos arány.

Az elmúlt húsz évben átlagosan a kérelmek nagyjából 2 százalékát hagyták jóvá a mindenkori államfők. 1998-ról ugyan nem lelhető fel hivatalos adat, de 1990 óta minden más évből igen, ezek azt mutatják, hogy Novák Katalin 5,67 százalékos kegyelmi arányára 25 éve nem volt példa. Novák Katalin államfői szerepfelfogásával korábban bővebben is foglalkoztunk itt.

(Borítókép: Novák Katalin Varsóban 2022. május 17-én. Fotó: Wojtek Radwanski / AFP)

Rovatok